Szabadidő

Anne Frank

Ma lenne 72 éves Anne Frank, a naplójáról halála után híressé vált lány, aki a 13. születésnapján kezdte el írni az azóta világhírûvé vált történetét.

Anne Frank holland zsidó lány volt, aki 16 sem volt még, amikor egy koncentrációs táborban meghalt. Naplója mégis világhírűvé tette. Ez az egyik legmegrázóbb krónika a II. világháborúról. A lány 1942. június 12. és 1944 augusztus elseje között vezetett naplót. Kezdetben magának írogatott, majd amikor megérett benne az elhatározás, hogy híres írónő lesz, elővette régi írásait, és módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, hogy bemutassa a német megszállás éveit Hollandiában. Korai halála megakadályozta terve megvalósításában. Nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban. 1947-ben megjelent naplóját azóta a világ különböző nyelvein milliók olvashatták, színpadra is átdolgozták, és filmet is készítettek belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top