Szabadidő

2001: science + fiction

A Trafó és a C3 közös médiamûvészeti kiállítása látható június 7. és 17. között a Trafó egész épületében.

A kiállítás asszociációs keretnek tekinti a tudomány és fikció közötti viszonyrendszert. A művészek által létrehozott munkák úgy szemlélhetők, mint a Jövő Múzeumának kiállítási tárgyai: játékok, tudományos kísérletek, mesterséges lények, szimulált űrhajós kiképző központ, rekonstruált (fiktív) találmány, színes zajok – akár egy közös térbe került technikai és művészeti gyűjtemény. A kiállított művek egyik legjellemzőbb közös vonása a játékosság mellett az interaktivitás, valamint a hang és a kísérleti zene fontos szerepe. A Trafó galériájában, kávézójában és nagytermében a meghívott külföldi művészeknek az elmúlt három évben készült munkái, magyar művészektől pedig pályázaton kiválasztott, erre a kiállításra készült művek láthatók.Az utópiák közül az emberöltőnyi időre szólóak rejtik magukban a legnagyobb kihívást.

Az utóbbi évtizedekben két mágikus évszám lebegett több nemzedék szeme előtt: 1984 és 2001. Orwell könyvének megjelenése és az elképzelt jövő között harmincöt év volt a távolság, Kubrick filmje harminchárom évet merészkedett előre. A szubjektíve átélhetetlen idő a mágia és az ezoterikus irodalom körébe sorolja a hosszú távú utópiákat, a túl rövid távú jóslatokat pedig könnyen gyűri le az idő. Az igazi feszültséget a nemzedéknyi időolló kínálja, a sci-fi pedig az a műfaj, amely ezt a kihívást sajátosságként felvállalja.

Tudomány és fikció határvidékén a médiaművészet előtt a következő kérdések állnak: Miként jelentkeznek a kortárs tudományban fikciós elemek, mit tud erről mondani a művészet? A tudomány a világ megismerését tűzte ki célul, vizsgálati eredményei pedig folyamatos átalakítását okozták. Lehet, hogy ez a hierarchia megfordult? Az átalakítás folyamata válik a megismerés eseményhorizontjává? A kutatást, ami kiesik e trendből, fekete lyukként beszippantja a felejtés? Hol érzékelhető a tudomány és áltudomány között kétségkívül ma is meglévő különbség, ha már mindkettő számára döntő viszonyítási pont az elképzelhető?

A C3 Alapítvány közösen a Trafóval 2001. június 7. és 17. között külföldi és magyar művészek részvételével e kérdésekre is választ kereső médiaművészeti kiállítást rendez a Trafó színháztermében, társalgójában és galériájában, egyhetes, többhelyszínes rendezvénysorozat keretében.

Megnyitó: 2001. június 7. 19.00., megnyitja Kudlik Júlia

A rendezvénysorozat további programja:

Update 2.0

Kortárs médiaművészeti kiállítás

Goethe Intézet

2001. június 8.- június 28.

2001. június 7. 18.00

Tudomány és fikció a médiaművészetben

Nemzetközi szimpózium

Francia Intézet előadóterme

2001. június 11. 9.00 – 18.00

Masaki Fujihata, Kiyoshi Furukawa és

Wolfgang Münch: Small Fish

Kiyoshi Furukawa koncertje

Francia Intézet előadóterme

2001. június 11. 19.00

Rejtett paraméterek

Erdély Miklós négy filmje

C3 Galéria

2001. június 15.- augusztus 28.

Megnyitó: 2001. június 14. 19.00

Intermédia

– diplomakiállítás

Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék

MKE Barcsay Kiállítóterem

2001. június 13-16.

Megnyitó: 2001. június 12. 17.00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top