Szabadidő

Bakócz Tamás

480 évvel ezelõtt halt meg az esztergomi érsek, bíboros, Mátyás király titkára és bizalmas tanácsadója, Bakócz Tamás.

Krakkóban és Páduában járt egyetemre 1483-90 között, közben 1486-91-ben győri püspök is volt. Mátyás halála után teljes erővel támogatta a Habsburgok trónigényét. Ulászló uralmának első éveiben nagy hatalommal rendelkezett, szinte második király volt. 1491-ben egri püspök és főkancellár, 1498-tól esztergomi érsek, 1500-ban bíboros lett, majd 1507-ben megkapta a konstantinápolyi pátriárka méltóságát.

1512-ben Rómába ment, ahol óriási pompában élt. II. Gyula pápa halála után, az első fordulót követően a második helyen állt a pápaválasztáson, de Medici Jánost (X. Leó) választották meg. Az új pápa a törökök elleni keresztes hadjárat vezetésével bízta meg Bakóczot, aki így visszajött Magyarországra. 1514. április 16-án Buda kihirdette a pápai bullát, s a gyülekező parasztság és plebejusok vezetésére Dózsa Györgyöt nevezte ki. A keresztes háború helyett azonban parasztháború következett, amelynek leverése után az 1515. évi országgyűlés megbélyegezte. Ezután már csak reprezentatív feladatokat látott el, s Esztergomban visszavonultan élt. Pártolta a művészeteket: Egerben és Esztergomban Mária-kápolnát építtetett, s ez utóbbi – átvészelve az idők viharait – a mai legszebb reneszánsz stílusú emlékünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top