Szabadidő

Szigetek, öblök, nyaralóhelyek

Horvátország partvonalai és szigetei a Földközi-tenger legszebb részei közé tartoznak. Ezzel sok látogató tisztában van, és élvezi a kristálytiszta tengert, a csodálatos öblöket és a barátságos kiszolgálást.

Az itt élő lakosságnak az idegenforgalmon kívül szinte nincs is más bevételi forrása. Ennek megfelelően gondoskodnak az idelátogatókról. A rengeteg, kiváló étlapot ajánló kisvendéglő már-már elfelejteti az emberrel, hogy az apartmanokban konyha is található.

Kvarner–öböl

A Kvarner-öböl, különösen Abbázia (Opatija), a Monarchia idején az uralkodó osztály közkedvelt gyógyhelye volt úgy nyáron, mint télen, mert északon a tengerparton húzódó hegyek, délen a szigetek az öbölben kellemes és kiegyenlített időjárást biztosítanak. De nem csak a szárazföld, hanem az itt elterülő nagy szigetek is, mint Krk, Rab, Cres és Losinj, csalogatják a látogatókat. Mindenekelőtt a búvárkodók és a vízisportot kedvelők látogatnak a szigetekre. Ennek megfelelően széles az ajánlatok skálája, legyen szó sportról vagy szórakozásról, és a konyha is kitűnő.

Strand: kavicsos vagy sziklás strandok, részben betonozott szakaszokkal (fürdőcipő szükséges).

Ajánlott útvonal: Zágráb-Rijeka útvonalon.

Crikvenica-riviéra

Crikvenica, a Monarchia egyik legismertebb adriai üdülőhelye, ami egyben gyógyüdülőhely is. Szép parkok, kávéházak és üzletek találhatók a parti sétány mentén. Változatos szórakozási és kirándulási (pl. Krk-sziget és Rab-sziget) lehetőségek. A városban nagy akvárium is található.

Sport: vízisí, csónakkölcsönző, búvárkodás, tenisz.

Strand: köves, helyenként homokkal feltöltött strandok Crikvenicaban, túlnyomó részt sziklás strandok Dramaljban. Fürdőcipő ajánlott.

Ajánlott útvonal: E27 Rijeka- Split felé, kijárat Dramalj vagy 3 km-rel tovább Crikvenica, kb. 35 km-re délre Rijekától.

Krk–sziget

Az Adriai-tenger legészakibb és legnagyobb szigete. Ezen a hegyes-völgyes szigeten sziklák és erdős területek váltakoznak. Rengeteg kis öblöcske valamint elhagyatott partszakaszok kínálkoznak a nudizmus híveinek.

Sport: Id. a szálláshelyek leírásánál.

Strand: Njivice: köves és sziklás strand (fürdőcipő ajánlott), Baska: apró kavicsos, gyermekeknek ideális

Ajánlott útvonal: Zágráb-Rijeka majd a Krk Most hídon.

Baska (Krk-sziget)

A völgykatlanban fekvő, fehér karszthegyekkel határolt Baskat gyönyörű strandok jellemzik. A város régóta tradicionális fürdőhely a sziget dél-keleti részén. A hangulatos kis óvárosban rengeteg üzlet, butik, étterem és bár bújik meg. A fürdőzőket hosszú strand várja. Július, augusztus hónapban egy kis vidámpark is működik itt. Érdemes hajókirándulást tenni a közeli Rab-szigetére.

Sport: a Hotel Corinthianál 15 teniszpálya (14 műanyag, 1 salakos).

Strand: gyönyörű, 1,8 km hosszú, lapos, lassan mélyülő kavicsos strand. Gyermekeknek ajánlott.

Rab-sziget

A sziget központját, mint magát a szigetet is Rabnak hívják. Fekvése és építészete egyedülálló: a város, mely egy keskeny földnyelven fekszik, megőrizte a középkori város képét. Szűk, romantikus utcácskák, harangtornyok és templomok. Számtalan taverna és kávézó csábít ücsörgésre, modern szállodák biztosítják a pihenést.

Sport: tenisz, jachtkikötő, hajó- és surfkölcsönzés, vízisí, búvárkodás, horgászat (leginkább szeptemberben).

Strand: szikés és kavicsos strandok (fürdőcipő ajánlott).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top