nlc.hu
Szabadidő
Nyílt nap Komáromban

Nyílt nap Komáromban

Komárom az erõdök városa. A vidék mindenkori birtokosai és urai a duna két partján a legrégebbi idõktõl kezdve jelentõs védelmi jellegû erõdítményeket emeltek, és védtek meg.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Monostori Erőd Hadkultúra Kht. augusztus 4-én nagyszabású Nyílt napot szervez a Komáromnál találhaztó Monostori Erődben azért, hogy ezt az egyedülállóan izgalmas műemléket Magyarország lakói megismerjék, és társadalmi összefogással valóra válhasson Európa legnagyobb erődjének kulturális központtá való varázslása.

A déli parton áll Közép-Európa talán legépebben fennmaradt újkori katonai építménye, amely Európa – egyesek szerint a világ – legnagyobb erődje, a Monostori Erőd.

E hagyományteremtőnek szánt sorozat első eseménye a Monostori Erődben augusztus 4-én tartandó Nyílt na. A rendezvény de. 10 órától – ágyúszóval – kezdődően az éjszakába nyúlóan, két helyszínen tart majd. Az akár 5-10 ezer ember befogadására is alkalmas téren lovasbemutató, katonazenekar, játszópark, helikopter-makett bemutató, erődrajz-verseny, vám-kommandós bemutató, ingyenes tanácsadással rendelkezésre álló vám-sátor várja a látogatókat, az étel- és sörsátorok társaságában. A Konferencia teremben rövidfilmek vetítésére kerül sor, amelyek bemutatják a Monostori Erődöt, és a nap folyamán menetrend szerint indított, ingyenes, vezetett túrák keretében tekinthetik meg a látogatók az Erőd egyedülálló, varázslatos épület-komplexumát, a bástyáktól és az Erőd-Múzeumtól kezdve a sötétségbe burkolt kazamaták sejtelmes, keskeny folyosóvonulatain át. Mindeközben a Duna-bástya színpadán fellép: a BM Duna Művészegyüttes, a Musica Antiqua reneszánsz együttes, klasszikus gitárzene és gyermekfúvós-zenekar szórakoztatja a közönséget. Láthatunk majd korhű történelmi-divatbemutatót, majdnem egy órás musical-válogatás teszi még értékesebbé az ott töltött időt, majd este neves hazai művészek előadásában – először az Erőd életében – opera-zene is felhangzik a varázslatos környezetben ,részletek – a Magyar Állami Operaház kiséretében – a Carmenből, a Trubadúrból, a Toscaból , a Parasztbecsületből, a Bánk-bánból…..



Az egésznapos rendezvényre a belépés szimbolikus díjfizetés ellenében történik (felnőtteknek 400-, gyermekeknek 200 Ft., hatéves kor alatt ingyenes). A rendezvényen lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók belépjenek a Monostori Erőd szerelmeseinek és támogatóinak táborába, és minimális anyagi felajánlásuk esetén is nevük – saját kézírásukkal – az Erőd falain fennmaradjon az utókor számára. A Monostori Erőd Komárom határában helyezkedik el, közvetlenül a Duna partján. Az Erőd megközelíthető az 1-es autóútról gépkocsival és autóbusszal, a komáromi vasútállomásról gyalog a Dunaparton Győr felé (1 km). A Nyílt napon mindenkit nagyon sok szeretettel vár a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Monostori Erőd Hadkultúra Kht. Mentsük meg és óvjuk együtt nemzeti értékeinket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top