Szabadidő

Tiszamenti városok

A Tisza vidékének városai nagy szerepet játszottak történelmünkben, így nem is csoda, hogy ritka, és gyönyörû épületek, mûemlékek és települések találhatók itt lépten-nyomon.

A folyó mentén elindulva két irodalmi vonatkozású településen állhatunk meg: Tiszacsécsén áll Móricz Zsigmond szülőháza, Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc élt és alkotott. Síremléke a védett, egyedülálló emberarcú csónakos fejfákat őrző temetőben található. Esze Tamásnak, a Rákóczi-szabadságharc vezérének szülőhelye Tarpa. Keresd fel az egykor állati erővel működtetett ipartörténeti műemlékét, a szárazmalmot és a református templomot is, ha erre jársz.

Csaroda XIII. században épült késő román stílusú temploma, illetve a templom mellett lévő fa harangtorony a középkori falusi építkezés szép darabja. A helytörténetet bemutató faluházban bepillanthatunk a múlt emlékeibe. A parasztbarokk, illetve a népi építészet gyöngyszeme az 1766-ban épült paticsfalu, festett famennyezetes döngölt agyag padlójú tákosi református templom, fa haranglábbal.

Országos hírű a vásárosnaményi Beregi Múzeum vaskályha- és öntöttvas használati tárgyak gyűjteménye, a beregi hímzés- és szőttes együttes, hímes tojások, építészeti emlékek, berendezések és használati tárgyak. Az egykori Eötvös kúriában iskolatörténeti gyűjtemény és Eötvös József emlékkiállítás látható. A Felső-tisza vidék feltehetőleg legrégebbi és legmagasabb műemlék fa harangtornya áll Zsurkon. Református templomának famennyezete 1755-ben készült. Közép-Európa egyik legépebben fennmaradt földvára látható Szabolcson, mely az Árpád-korban a szabolcsi ispánság székhelye volt. Román stílusú református temploma XI-XII. századi. A Mudrány-kúriában bútortörténeti kiállítást tekinthet meg a látogató.

Tokaj joggal dicsekedhet a Hegyalján is legszebb fekvésével. Folyóvizek mosta partok határolják egyik oldalról; itt találkozik a Tisza a Bodroggal. Másik oldalról a világhírt biztosító aszu szemeket érlelő, vulkanikus Nagy-hegy (516 m) lábainak támaszkodik. A város jelentős barokk műemléke a Rákóczi-Dessewffy kastély. Tavasztól őszig menetrendszerinti hajójárat közlekedik innen Sárospatakra.

Tiszabercelen a 17. század közepe táján épült Bessenyei–kúriában Bessenyei György költőnek emléket állító korabeli enteriőr és irodalmi kiállítás tekinthető meg.

Tiszavasvári klasszicista Dessewffy-kastélyának parkja védett történelmi kert. A környék legnevezetesebb természetvédelmi területe a nyíregyházi főút mellett fekvő Fehér-szik. A több, mint 200 hektáros tó a vízimadarak paradicsoma. A francia kastélyok mintájára, 1860-ban épült az eklektikus stílusú Andrássy-kastély Tiszadobon. Bukszus-labirintus angolkertje egyedülálló az országban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top