nlc.hu
Szabadidő
Virágzik-e a Tisza?!

Virágzik-e a Tisza?!

A cianid- és a nehézfémszennyezés idején aggódva gondoltunk a tiszavirágra. Vajon túléli-e a szennyezést ez az igen érzékeny és szívünknek is oly kedves állatka?

A tiszavirág a kérészekhez tartozó kecses, nagy méretű (8-12 cm hosszú) faj. Napjainkban már csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán él.
A faj minden előfordulási formája és élőhelye természetvédelmi oltalom alatt áll! Ezért pusztítása vagy élőhelyének megbolygatása, elpusztítása szigorúan tilos!

 
Életciklusa:
A megtermékenyített pete lesüllyed a folyó fenékre, a kikelő lárva befúrja magát a meder falába és a víz felé nyitott vájatban él három évig. A lárvák több tíz-százezres példányszámú telepekben találhatók.

A csoda:
három év után ugyanazon nap, ugyanazon órájában előbújnak az üregükből és a víz felszínére emelkednek (ennek a mechanizmusát nem ismerjük – biológiai óra (?!).


A látvány:
a vízből kibúvó lárvák vedlenek, és a belőlük kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik a rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a petéit, majd követi párja sorsát. A víz felszínét elhalt tiszavirág tetemek ezrei lepik el, lassan tovasodródva a folyóval. Mindez néhány óra alatt a szemünk előtt játszódik le, mint az átalakulás, a fajfenntartás, az elmúlás és a továbbélés drámai megnyilvánulása.


A tiszavirág rajzása igen látványos, egyedülálló jelenség. Nem csoda, hogy ez az állatka egyben a Tisza szimbóluma is. A tiszavirág igen érzékeny a környezeti változásokra, különösen a mederben történő folyamszabályozási beavatkozások és a víz szennyezése csökkenti életterét.


Tavaly a cianid levonulása után virágzott a Tisza, de felmerült a kérdés: vajon idén lesz-e tiszavirágzás? Mivel a cianid szennyezéssel a lárvák három generációja érintkezhetett, különösen fontos volt, hogy a Tisza Klub idén is a természetbarátok segítségét kérje: figyeljék a tiszavirágzást. Hamarosan beszámolunk az eredményekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top