Szabadidő

A nap menüje (08. 04 – 05.)

Hétvégi ajánlatunk fõétele gombás, borós pulykamell, a desszert csokoládés croissant.

Gombás, borsós pulykamell

Hozzávalók:


  • 8 kisebb szelet pulykamellfilé

  • 600 g főtt, párolt zöldborsó

  • 200 g gomba

  • 1 csomó újhagyma

  • 6 evőkanál szójaszósz

  • 2 evőkanál citromlé

  • 3-4 evőkanál olaj

  • 1/2 csomag petrezselyemzöld

  • néhány friss mentalevél

  • só, őrölt bors

    Elkészítés:

    A szójaszószt és a citromlevet két evőkanál olajjal összekeverjük, és egy kenőtoll segítségével a húsok mindkét oldalát bekenjük vele. A bekent húsokat egy edényben egymásra fektetjük, és legalább 2 órán keresztül érleljük. Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, majd rátesszük a felszeletelt gombát, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a levét elfővi. Akkor hozzáadjuk a ropogósan puha főzött zöldborsót. Sóval, borssal, frissen vágott petrezselyemzölddel és mentalevéllel ízlés szerint fűszerezve átforrósítjuk. Közben a húsokat egy felforrósított teflon serpenyőbe rakjuk, ropogós pirosra megsütjük, és gombás borsóval körítve tálaljuk.

    Jó tanács:

    A pulykamellfiléket nem kell megsózni, mert a szójaszósz sós. Teflonserpenyő helyett felforrósított rostlapon vagy olajjal kikent hagyományos serpenyőben is megsüthetjük a húsokat.


    Csokoládés croissant

    Hozzávalók:


  • 120 g étcsokoládé

  • 30 dkg mirelit leveles tészta

  • 1 tojássárgája

  • 1 teáskanál tejszín

  • sütőpapír

  • nejlonzacskó

  • a nyújtáshoz liszt

    Hozzávalók:

    A táblacsokoládéból 4 csíkot (kb. 8 dkg) apró darabokra vágunk. 1 csík csokoládéból forgácsokat faragunk. A leveles tésztát hagyjuk felengedni, és lisztezett deszkán kb. 32 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 8 cikkre osztjuk. A csokoládédarabokat a cikkek szélesebb felére halmozzuk, majd a tésztadarabokat egyenként feltekerjük. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és megkenjük vele a croissant-okat. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége felé esetleg letakarjuk. Vízfürdőben a maradék (kb. 2 dkg) csokoládét megolvasztjuk, és nejlonzacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt croissant-okra csíkokat rajzolunk. Végül csokoládéforgácsokkal megszórjuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top