Szabadidő

A makrancos hölgy

Ezen a hétvégén (9-10-11-én) még látható A makrancos hölgy a Festetics Kastélyban Básti Juli és Kárász Zénó fõszereplésével.

Keszthely ékessége a Festetics kastély a barokk ideálját őrzi, a magabiztos, hősi küzdelemben élvezetet és profánt kedvelő emberét. A vén fák összeboruló lombkoronái alatt Shakespeare szelleme már „kísértett”. Annak, aki itt nyaranta színházat tervez csak hallgatóznia kell egy kicsit, és meghallja miről is beszél ez a szellem: „Magunk ímé és komédiánk felségtek elé borulánk.”

Tavaly a Tévedések vígjátékával kezdtek. Szépen sorban haladnak… Idén a Makrancos hölgy következik.

A nyári játék természete, hogy a darabok kiállításánál a hangsúly a jelmezeken van. Azok leleményessége, pompája és gazdagsága teszi a külsőségek közül a legnagyobb hatást. A vén fák természetes díszletével amúgy is lehetetlen felvenni a versenyt. A játék modorának élénknek kell lennie, mesélőnek, olyan felfogásúnak, mely pontosan érzékelteti: történeteink a titkok, a mesék birodalmába vezetnek. Segít ebben a látvány festői megszervezése, a zene, mely lehetőség szerint élő, és minden olyan meglepetés, mely felajzza a nézők gyermeki képzeletét, és csodálattal tölti el őket.

A darabválasztásnál elsőrendű szempont a főszerepek tökéletes kiosztása. Olyan nagyszerű és méltán híres színészeket kell megnyerni, akiknek neve vonzó, személye biztosíték. Idén Básti Juli lép fel Makrancos Kata szerepében.
Legalább ilyen fontos azonban az ismerős társulat is. Öröm forrása és a siker kovácsa a felismerés: tavaly is ők játszottak – ezt is milyen jól adják! A néző szeret „otthon” lenni a színházban is, érezni benne a családias jelleget. Szereti, ha a mi játékunk az ő játéka is. Feloldódása csak így teljes.

Keszthelyen rengeteg nyaranta a külföldi, elsősorban a németajkú turista. Operettestek és öszeállítások invitálják őket színházba itt és Hévízen egyaránt. E zenés műfaj alkalmassága és előnye nem vitatható. A Festetics kastélyban a Nyári Játék azonban a város és a környék lakóinak, az errefelé nyaraló magyar turistáknak szánt szórakozás. Fogalmazhatjuk úgy is, a nyári színháznak inkább az ünnep, mint a szolgáltatás jellegét szeretik az emberek. Meggyőződésük azonban, hogy előadásaik idegeneknek is élvezetes szórakozást nyújtanak. A jó színház élvezete nem elsősorban nyelvhez kötött.

Szeretnék a Nyári Játék kedvelt szokásává tenni a délelőttönkénti hírverő felvonulást végig a Fő utcán. Ez a zenés, vidám látványosság biztos nézőtoborzó. Jó alkalom szórólapjaik szétosztására, színházuk közvetlenségének hangsúlyozására. Nagy sikerrel már tavaly is megpróbálkoztak vele.

Shakespeare: A makrancos hölgy

A Keszthelyi Festetics Kastély parkjában, este 9 órai kezdettel:

Szereplők: Básti Juli, Kárász Zénó, Danyi Judit, Magyar Attila, Lux Ádám

Jelmez: Rátkai Erzsébet

A díszletet tervezte és az előadást rendezte: Puskás Tamás

Előadások: augusztus 9,10,11

Jegyárak:
I. szektor: 2500.- Ft
II. szektor: 1500.- Ft
III. szektor: 800.- Ft

Jegyek válthatók és rendelhetők:
Keszthely Tourist (Keszthely, Kossuth L. u. 25. Tel.: 06/83/312031)
Tourinform (Keszthely, Kossuth L. u. 28. Tel.: 06/83/314144)
Zalatour (Keszthely, Kossuth L. u. 1. Tel.: 06/83/312560)

További információ: Gerzsenyi Bea főszervező; 0620/9-789-121

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top