nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (08. 07.)

A nap menüje (08. 07.)

Mai menünk fofogása igazi, nyári halas egytálétel, desszertnek diós-mandulás birsalmasajtot ajánlunk.

Halas egytál

Hozzávalók:


  • 4 szelet szálka nélküli tengeri halfilé

  • 2 csomag leveszöldség

  • 1 karalábé

  • 1 kisebb fej karfiol

  • 2 dl tejföl

  • 5-8 dkg márványsajt

  • só, ételízesítő, vaj

    Elkészítés:

    A leveszöldségeket lekaparjuk, a karalábét meghámozzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, majd valamennyit megmossuk, ízlés szerint felaprítjuk, és kevés sós, ételízesítős vízben félpuhára megfőzzük. Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, hozzátesszük a halszeleteket, és 5 percig együtt pároljuk. A halszeleteket a főzőléből lapátkanállal kivesszük, lecsöpögtetjük, utána a zöldségeket leszűrjük. Kivajazott tűzálló tálba belesimítjuk a zöldségek nagyobbik felét, majd ráfektetjük a halszeleteket. Reszelt márványsajttal és kevés ételízesítővel elkevert tejfölt kanalazunk rájuk, és betakarjuk zöldségekkel. A tetejére öntjük a maradék sajtos tejfölt, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten átforrósítjuk.
    Vigyázzunk, hogy a hal szét ne főjön. Ha mirelit halfilével készítjük, 2-3 perc párolás is elég.


    Birsalmasajt

    Hozzávalók:



  • birsalma

  • víz

  • cukor

  • ízlés szerint dió, mandula



    Elkészítése:

    A lemosott, felszeletelt birsalmát héjával együtt főzzük meg annyi vízben, hogy éppen ellepje. (Az első forrás után már puha lesz a gyümölcs.) Kisebb adagokat kevés levével turmixoljunk össze simára, majd tegyük fel főni egyben. Körülbelül 10 perc főzés után kilónként 80 dkg cukrot tegyünk hozzá, és 20 perc további főzés után öntsük formába. Tehetünk bele diót, mandulát is. Kb. három nap múlva vegyük ki a formából, borítsuk egy tálcára, amit műanyag fóliával borítottunk. Ezen szárítsuk még, majd becsomagolva tároljuk.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top