Hidegen keverve ízletes gyümölcsleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tej alá egy kevés vizet öntünk, majd fahéjjal ízesítve felforraljuk. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 2 evőkanál cukrot, majd kihűtjük. A gyümölcsöket folyó vízben alaposan megmossuk. A ribizlit leszemezzük, a barackot meghámozzuk és kimagozzuk. Néhány szebb ribizliszemet félreteszünk, a többit 1 dl tejszínnel összeturmixoljuk. Hozzászűrjük a kihűlt tejet, összekeverjük. Ha szükséges, még cukrot adhatunk hozzá, és pár csepp citromlével ízesítjük, majd beletesszük a feldarabolt barackot, és jól lehűtjük. Tálaláskor citromkarikával, citromfűvel és/vagy a félretett ribizlivel díszíthetjük.
Jó tanács:
A tej forralásakor érdemes vizet önteni alá a fazékba, úgy biztosan nem kozmál oda. Ha pasztőrözött tejjel készítjük, nem szükséges felforralni, de akkor őrölt fahéjjal ízesítsük.
Borjúborda milánói módra
Hozzávalók
Elkészítése
A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.
Milánói makaróni (spagetti)
Hozzávalók
Elkészítése
A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.