Húsgombóc tejszínes kapormártással
Hozzávalók:
Elkészítés:
A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel kisebb tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleveskockával, beletesszük a húsgombócokat, és gyöngyöző forralással puhára főzzük (kb. 20 perc). A kaprot leöblítjük, és néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, melegen tartjuk. A felforrósított vajban/ margarinban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk a kaporral, további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főzőlevét, habverővel simára keverjük, majd visszatesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, átszűrt citromlével, 1 csipet porcukorral, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félretett kaporszálakkal és paradicsomhéj-rózsákkal díszítve tálaljuk. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonya illik hozzá.
Pezsgővel eltett epres málnalekvár
Hozzávalók:
Elkészítés:
A gondosan átválogatott, kicsumázott, megmosott és lecsöpögtetett eperszemeket félbe- vagy negyedekbe vágjuk, és 40 dkg-ot kimérünk. Az átválogatott málnát óvatosan megmossuk, lecsöpögtetjük, és 40 dkg-ot kimérünk. Az előkészített gyümölcsöket a zselírozócukorral, a pezsgővel és a citromsavval nagy fazékban jól összekeverjük. Magas hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk, majd további keverés mellett, a habzástól számítva 3 percig bugyogva forraljuk. A keletkezett habot leszedjük. A peremükig megtöltött üvegeket fejtetőre állítva , kb. 5 percig hűtjük.