Szabadidő

Malena

A megkapó történet nemcsak egy nõrõl szól, aki a fasizmus idején a sors játékszerévé válik. Giuseppe Tornatore ennél nagyobbat alkotott – egy filmet, amely óda a szépség hatalmáról. Arról a misztikus hatalomról, amely egyaránt képes a legjobbat és a legrosszabbat kiváltani az emberekbõl.






  2  
Ő a leggyönyörűbb nő Castelcutoban. Férjét – aki ebbe a napfényes, álmos szicíliai városba hozta – messzire sodorta a háború. Ismeretlenként járja az utcákat, minden lépését a helyi férfiak éhes pillantása és feleségeik irigy pletykálkodása kíséri. Ha kilép a házából kerékpáros kamaszok erednek a nyomába, akik arról fantáziálnak, mi lenne, ha Malena ágyába kerülnének. E fiúk egyike a 13 éves Renato Amoroso. Eleinte ő is csak vágyakozik a nő utá, ahogy minden férfi. Később megszállottá válik. Ő lesz Malena titkos árnyéka, aki figyelemmel kíséri minden mozdulatát, életének legapróbb pillanatait és végtelen szomorúságát. A fiú szülei minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy véget vessenek ennek a „bűnös és egészségtelen” viselkedésnek – bezárják a szobájába, elviszik ördögűzőhöz és végül egy örömlányhoz is -, de Renatot nem sikerül elszakítaniuk Malenától. Ő figyel akkor is, amikor a nő megözvegyül, amikor a pletykák hatására apja kitagadja, amikor bíróság elé hurcolják, és jövedelmétől megfosztva magára hagyják, és amikor a helyiek elfojtott paráznaságának és dühének áldozatává válva meghurcolják. Végül a fiú összeszedi bátorságát, és úgy dönt ő lesz Malena megmentője…







  3  
A megkapó történet nemcsak egy nőről szól, aki a fasizmus idején a sors játékszerévé válik. Giuseppe Tornatore ennél nagyobbat alkotott – egy filmet, amely óda a szépség hatalmáról. Arról a misztikus hatalomról, amely egyaránt képes a legjobbat és a legrosszabbat kiváltani az emberekből.


Színes, feliratos olasz film

Rendező:
Giseppe Tornatore

Szereplők:
Monica Belucci, Giuseppe Sulfaro;









  4  
Kulisszatitok:

A film címszerepét játszó Monica Bellucci tökéletesen alakítja a sugárzóan érzéki, büszke és magabiztos Malenát. A szerep megformálásában saját tapasztalatai is segítettek, hiszen Belucci falusi lányból vált híres modell-színésszé. Így pontosan tudta, milyen érzés, amikor egy nő a férfiak éhes pillantásainak és elképzeléseinek tárgyává válik.
A színésznő számára a legnagyobb kihívás Malena sebezhetőségének érzékeltetése volt: „Modern, független nő vagyok, nehéz volt elfogadnom azt, ahogy Malenával bántak. Aztán sikerült megértenem, hogy azért tűri el mindezt, mert tartoznia kell valahová.”


Jó tudni:

A film operatőre az Oscar-díjas Koltai Lajos. Az aranyszobrocskát a Mephisto fényképezésért nyerte el. További két filmért is Oscar-jelölt volt: a Bizalom és a Redl ezredes című művekben végzett munkájáért. Koltai Szabó István operatőreként vált híressé, szinte minden nagy művénél ő állt a kamera mögött. Legutóbb A napfény íze című monumentális mozi forgatásán dolgoztak együtt. A világhírű operatőr mintegy 50 európai, több tucat amerikai filmet fényképezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top