Szabadidő

Olaszország ókori emlékei

Nem könnyû Olaszország ókori látnivalóiról röviden írni, hiszen Itáliában szinte minden lépésnél valamilyen ókori emlékbe botlik az ember. Álljon itt egy szerény ízelítõ azokról a helyekrõl, amiket, ha módodban áll, feltétlenül keress fel.

Történeti áttekintés:

Itália ókori története természetesen nem a rómaiakkal kezdődött. A félszigeten élő számos őslakos és betelepült népesség mellett az i.e. I. évezred első felében a rejtélyes eredetű etruszk nép már fejlett kultúrájú civilizációt hozott létre a mai Toscanai-medencében. Az etruszkok városállamokban éltek. Művészeti alkotásaikból ma már csak kevés látható. Házaik és templomaik eltűntek a hódító Róma városai alatt. Festett edényeik és szobraik ma a múzeumok tárlóiban láthatóak.

A i. sz. VII. századtól kezdve görögök érkeztek Szicíliába és Dél-Itáliába, ahol gyarmatvárosokat hoztak létre. A letelepülő gyarmatosítók pompás templomokat és városokat emeltek, magukkal hozva a görög művészetet és írást. Maga Róma kezdetben kis település volt a Tiberis völgyében. Legendás alapítása után (i.e. 753) hosszú ideig etruszk fennhatóság alatt állt. A utolsó király elűzése (i.e. 510) után létrejött köztársaságnak is még évszázadokig kellett küzdenie fennmaradásáért a környező államokkal és távolról érkezett hódítókkal. A szakadatlan háborúk azonban ütőképes és fegyelmezett hadsereget alakítottak ki, aminek segítségével a városállam hódításba kezdett.

Ravenna

Ravennában a Nyugat-Római Birodalom utolsó évszázadának páratlan művészeti emlékei találhatók. AV. században az egykor hatalmas birodalom császárai ebben a lagúnák által védett városban kerestek menedéket az Itáliát veszélyeztető barbár csoportok elől. Különösen érdekes az ebben a korban élt Galla Placidia császárnő síremléke. A kívülről szerény épületet belül káprázatosan szép mozaik boltozat díszíti. A boltozaton már keresztény apostolok és Krisztus alakja látható az antik művészet érett stílusában ábrázolva. Ravennában természetesen feltétlenül látni kell a kora-középkorból származó emlékeket, Nagy Theodorik gót király sírját, és a két csodálatos, bizánci korban épült bazilikát, a San Apollinaire Nouvot és a San Vitale templomokat.

Tivoli

A Róma közelében található Tivoliban már a táj, és a középkori hangulatú kisváros szépsége miatt is érdemes ellátogatni. Ajánlott ugyanakkor felkeresni Hadrianus császár (117-138) villáját, ami kertek és paloták csoportjából áll. A villa mérete és eleganciája jól mutatja az egykori császárok hatalmát és művészetszeretetét.

Pompei



Pompei a világ egyik legismertebb és leglátványosabb régészeti lelőhelye. A római várost i.sz. 79-ben temette maga alá a Vezúv hamuja és lávája, így épségben megőrizve a város életének minden tartozékát, a házakat, a villákat, a színházat, templomokat, műhelyeket, irodákat, csatornákat, bordélyházakat és kocsmákat. A gyönyörű falfestmények, szobrok és mozaikok mellett láthatjuk a város pusztulásakor meghalt lakosok, a lávában lenyomatként megőrződött és a feltárásokkor gipsszel kiöntött alakját.

Paestum 



Az egykori szicíliai görög gyarmatváros Poseidonia romjai között három monumentális, klasszikus stílusú görög templom emelkedik. A legnagyobb, az i.e. 5. században épült a Poseidon templom, az egyik legépebben megmaradt görög szentély. A hatalmas dór oszlopok, a tenger és a táj látványa felejthetetlen élményt nyújt.

Taormina



A Taorminaban található görög színház Szicília egyik legszebb helye. A színházat a domboldal sziklájába vájták, úgy hogy az előadások háttere a tenger és a messzi távolban, az Etna legyen. A színház akusztikája ma is tökéletes. Az épület a közeli görög gyarmatváros számára épült, de a római korban is használatban volt.

Agrigento

Az egykori görög gyarmatváros Akaragasz romjait, ha van rá mód, feltétlenül keressük fel. Az ú.n. Templomok völgyében a klasszikus görög építészet csodálatos alkotásit láthatjuk, köztük Castor és Pollux valamint Concordia templomát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top