nlc.hu
Szabadidő
Umbria és Assisi

Umbria és Assisi

Umbria természeti szépségekben gazdag, nagy múlttal rendelkezõ tartomány. Olaszország középsõ részén található, központja Perugia. A terület viszonylag sûrûn lakott, bár városai nem túl nagyok, de lakatlan részeket sem igen talál az erre járó.





Mivel a városok közel vannak egymáshoz, a köztük lévő kapcsolat mindig is jó volt. Az umbriai vidék természeti adottságai kiválóak. Magas hegycsúcsok váltakoznak itt völgyekkel, és síkságokkal, bár ez utóbbiból csak igen kevés van. Éppen ezek a kontrasztok teszik olyan érdekessé a területet. A legmagasabb hegy 2476 méter magasra nyúlik.
A tartomány történelmét nagyban befolyásolta, hogy összekötő kapcsot képez észak és dél, valamint az Adria és a Tirrén-tenger között.

A jó adottságokkal rendelkező hely már a kőkorban lakott volt, és a római korban, valamint a pápaság és a Német-Római Birodalom harcaiban is nagy szerepet játszottak városai.

Az itt található főbb települések: Assisi, Perugia, Terni és Orvieto.






Assisi

Mint Umbria sok más városának, Assissinek eredete is bizonytalan. Annyi bizonyos, hogy a Közép-Itáliában őshonos nép lakta ezt is, majd etruszk és római hatás alá került, és a Római Birodalomnak már fontos városa lett. (Ezt igazolja a fennmaradt Minerva templom, a Fórum maradványai, az amfiteátrum és a római falak. A Birodalom bukása után gótok szállták meg a környéket. 1000 körül vált önállóvá, és nem sokkal később rohamos fejlődésnek indult, amikor a kibontakozó szerzetesrendek, különösen a benedekrendiek idetelepültek. 1180-ban megszületett a város leghíresebb fiainak egyike, Szent Ferenc. A gazdag kereskedő fia igazán hagyományos életet élt, részt vett az Assisi és Perugia közti háborúban, és néhány hónapig fogságban volt. Életével elégedetlen lévén megtért, és új szerzetesrendet alapított, amely a szegénységre, és a szegények szolgálatára épült. 1212-ben Assisi Szent Klára segítségével létrehozták a női rendet is. Ferenc 1226-ban halt meg. Ereklyéi, egy köntöse Assisiben megtekinthető, látványosan cáfolva azt, amit minden róla szóló film és más mű sugall, hogy a rend alapítója törékeny, kistermetű ember lett volna. Ruhájából látszik, hogy robusztus termetű férfi lehetett. Assisi is végigment azokon a fázisokon, amiken a többi környékbeli város. Folyamatosan változott, hogy most éppen a pápai vagy császári befolyás alatt van-e. A XIX. század végén Assisi is csatlakozott az új Itáliához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top