Szabadidő

Federico Garcia Lorca

65 évvel ezelõtt halt meg a spanyol költõ, író, drámaíró A Vérnász, Yerma, Bernarda Alba háza szerzõje Federico Garcia Lorca.




1914-től a granadai egyetemen tanult filozófiát és jogot, de foglalkozott festészettel és zenével is. 1916 körül írta első verseit. Első könyvét Granadában publikálta 1918-ban Impressziók és tájak címen. 1919-ben Madridba költözött és baráti köréhez tartozott Jiménez, Luis Bunnel, Salvador Dali. Granada című verse jelent meg először nyomtatásban. 1920-ban bemutatták A halálthozó pillangó című drámáját. Verseskötetei is megjelentek (Versek könyve, Dalok, Andalúz dalok). 1927-ben Barcelonában 24 rajzából rendeztek nagysikerű kiállítást. Cigányrománcok című művében összegyűjtötte Spanyolország különböző ihletésű dalait, majd előadó-körutat tett az Egyesült Államokban. 1931-től egy vándor színtársulat igazgatója lett. Jelentős drámai triológiája: Vérnász, Yerma, Bernarda Alba háza. Egy fiatal torreádor emlékére írta a Torreádorsiratót. Összes művei 1967-ben jelentek meg magyarul. A spanyol polgárháború első napjaiban meggyilkolták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top