nlc.hu
Szabadidő
Die Ärzte

Die Ärzte

Végre eljött a várva várt ma este, amikoris a ShowTime szervezésében fellép a Die Arzte. A buli az E-Klubban lesz 20:00-tól.

Die Ärzte

A berlini székhelyű három tagú Die Ärzte 1982 viharos napjaiban alakult, amikor végre Németországban is utat tört magának a punk zene. Alakulásukat azonnali sikertelenség követte. A zenekar élő fellépéseiről rövid idő alatt elterjedt, hogy általában óriási káoszba fulladnak. Vagy nem tudták befejezni a számokat (valamelyikük nem tudta a szöveget, vagy a dallamot) és poénokkal próbálták oldani a kínos helyzetet, vagy fetrengtek a színpadon a közönség előtt, aminek az egyik fele nagyon jól szórakozott az “előadáson”, a másik fele pedig értetlenül állt a dolog előtt.

Mire zeneileg felfejlődtek, addigra a német cenzúrahivatallal kerültek összetűzésbe egyedi stílusuk miatt. Végül a legnagyobb példányszámban eladott cenzúrázott lemez címet nyerte el albumuk, amelyet az “Ab 18” – 18 éven felülieknek – felirattal láttak el. 1987-ben pályafutásuk csúcsán, amikor a német slágerlisták élén álltak, úgy döntöttek, hogy befejezik a zenélést. Ez a váratlan lépés azonnal legendává emelte az együttest. Felbomlásuk után egy tripla élő albummal jelentek meg, amiből többet adtak el, mint az előző nyolc lemzük bármelyikéből.

1993 hosszú és unalmas nyarán a gitáros levélszekrénye roskadásig telt a rajongók leveleivel. Akkora volt a nyomás, hogy a gitáros és a dobos felkért egy basszusgitárost és nekiláttak a “Die Bestie In Menschengestalt” című album felvételéhez, ami végül több mint egymillió példányban kelt el német nyelvterületen. 1994-ben a Die Ärzte öt különböző albuma került fel a listákra és közben 120 koncertet adtak több mint 300 000 nézővel Németországban, Ausztriában és Svájcban. A szókimondó és az eddiginél keményebb hangzású “Schrei nach Liebe” című albumuk azzonnal elnyerte az emberek tetszését. A hatalmas példányszámban eladott lemez főként a neo-náci problémával foglalkozik és a srácok egyszerűen seggfejeknek nevezték őket.



1996 decemberében Gene Simmons meghívta őket, hogy mint sztárvendég lépjenek fel a KISS zenekar turnéjának német és svájci állomásain. A Die Ärzte hat teltházas koncerten több mint 100 000 KISS rajongónak bizonyította, hogy a német rock’n roll továbbra is létezik. Szinte fölösleges mondani, hogy a két zenekar olyan jól kijött egymással, hogy elhatározták, csinálnak néhány közös bulit ’97 májusában, köztük Németország legnagyobb szabadtéri fesztiváljának voltak főzenekarai több mint 80 000 néző előtt. Közben kiadtak egy élő és két stúdió albumot. Jelenleg több helyen koncerteznek Európaszerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top