nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 07.)

A nap menüje (09. 07.)

Mai menünk elsõ fogása karfiolleves, másodiknak kapros sertéstokányt ajánlunk.

Karfiolleves







  2  
Hozzávalók


  • 1000 g karfiol

  • 50 g burgonya

  • 30 g rizs

  • 30 g liszt

  • 20-30 g zsír

  • 1 dl tejföl

  • 2 g fűszerpaprika

  • 1 g őrölt bors

  • 1 db tojássárgája


    A karfiolt alaposan mossuk meg, szedjük szét apró rózsákra. Egy kisebb burgonyát apró kockákra vágunk, s a karfiollal és a rizzsel a hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk. A lisztből rántást készítünk, amelyet megszórunk fűszerpaprikával, és a levest berántjuk, kiforraljuk. Tálalás előtt a tojássárgájával elkevert tejföllel dúsítjuk. Úgy is készíthetjük, hogy a karfiol egy részét és a megfőtt burgonyát kivesszük, átpasszírozzuk és az így nyert pépet visszatesszük a levesbe, mielőtt beletennénk a tejföllel kevert tojássárgáját.


    Kapros sertéstokány

    Hozzávalók







      3  

  • 600 g sertéscomb vagy lapocka

  • 50 g zsír

  • 50 g vöröshagyma

  • 1 cs. kapor

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 2 dl tejföl

  • 1 db citrom

  • 20 g liszt

  • só, őrölt bors, cukor


    Elkészítés

    A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top