Zöldborsóleves
![]() |
Hozzávalók
Elkészítés
A zöldborsót zsiradékon kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, és megszórjuk fűszerpaprikával, csontlével felöntjük. Ezek után ízesítjük sóval és kevés cukorral, majd kiforraljuk.
Közvetlenül tálalás előtt főzzük a levesbe a csipetkét vagy vajasgaluskát.
Háromszéki töltött sertésborda petrezselymes vajas burgonyával
![]() |
Elkészítés
A nyolc szeletre szeletelt rövidkarajt húsverővel kiverjük, sózzuk,
a széleket késsel bevagdaljuk. Négy szeletre rátesszük a sümegi sonkát, a trappista sajtot, a szeletelt konzerv gombát, a hús szélét megkenjük tojással, ráhelyezzük a másik hússzeletet, enyhén összeütögetjük húsverő kalapáccsal. Tejből, tojásból, lisztből, sóból panírt készítünk.
A töltött húst lisztbe, majd a tojásba, utána zsemlemorzsába mártjuk, és serpenyőben, bő olajban szép pirosra sütjük. Kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, és azonnal, forrón tálaljuk petrezselymes vajas burgonyával.
![]() |
Hozzávalók:
Elkészítés
A burgonyát egyenletes kockákra daraboljuk, és annyi hideg vízben, hogy ellepje – a vizet megsózva -, fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, tálra helyezzük. Az olvasztott vajban a finomra vágott petrezselyemzöldet megfuttatjuk, és hozzákeverjük a megfőzött burgonyát.
Cseresznyés joghurttorta
![]() |
Elkészítés
A magozott cseresznyét szitába rakjuk, tálba csöpögtetjük. A joghurtot cukorral, a cseresznye levével és a gyümölcs harmadával összeturmixoljuk. Fakanállal óvatosan kevergetve összeforgatjuk a habbá vert tejszínnel, majd hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott zselatint. A tortalapot csatos tortaformába tesszük, azután ráöntjük
a joghurtos masszát. Miután hűtőbe téve megszilárdul, a tetejét megrakjuk kimagozott cseresznyeszemekkel. A tortazselét elkeverjük cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve forrásig főzzük. Miután kissé kihűlt, a torta közepétől kiindulva
a gyümölcsökre öntjük. Teljes dermedés után kivesszük a formából, és mandulával panírozzuk körbe az oldalát.
Jó tanács
Ha a cukrot édesítőszerrel pótoljuk, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is elkészíthetjük ezt a desszertet. A piskótalapot három tojásból házilag is megsüthetjük.