Alföldi tyúkgulyás csipetkével
Elkészítés
A megtisztított tyúkot – beleértve máját és zúzáját is – feldaraboljuk, és sóval megszórjuk. Felhevített zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, pirospaprikát hintünk rá, és gyorsan elkeverjük. Rátesszük a húst, ezzel ismét jól összevegyítjük, majd köménymaggal és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük. Mérsékelt tűzön, lefedve pároljuk, mindig csak kevés vizet adva hozzá, és időnként megkevergetjük. A kockára vágott zöldséget külön vízben félpuhára főzzük. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót, a felkockázott burgonyát, ráöntjük a zöldséget – levével együtt – , és ízlés szerint fűszerezzük. Addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul, és tálalás előtt belefőzzük a házi készítésű csipetkét.
Jó tanács:
Ez a leves nagyobb társaság számára is elegendő, hisz mire megfő, kb. 4-5 liter lesz. Paradicsomot és paprikát is tehetünk bele lecsó helyett.
Vargabéles
Hozzávalók:
Elkészítés:
A túrót áttörjük, utána elkeverjük a tojássárgájával, vaníliáscukrot adunk hozzá, és belekeverjük a tejfölt és a cukrot is, valamint a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgájából készült masszával, s hozzátesszük a közben kifőtt cérnametéltet.
Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük a csomagból kivett egyik réteslappal, vajjal meglocsoljuk (a többi lapot közben nedves abroszra helyezzük, hogy ne száradjanak ki), erre ráhelyezünk egy réteg túrós tölteléket. Végül a bélest lefedjük a másik réteslappal. Valamennyi réteslapot bekenhetjük olvasztott vajba mártott kenőtollal.
Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Amikor a tészta elkészült – a sütőből kivéve – 15-20 percig pihentetjük, kockára vágjuk, porcukorral megszórjuk, tálaljuk.