nlc.hu
Szabadidő
Az álom véget ért

Az álom véget ért

Az egész világ megdöbbenve vette tudomásul, ami tegnapelõtt reggel történt New Yorkban és Washingtonban. Mint az már el is hangzott sokaktól, talán új korszak kezdõdik a modern világ történetében.

Az Egyesült Államok egyik jelképének számító New York-i World Trade Center ikertornyaiba helyi idő szerint 9 óra körül két repülőgép csapódott be majdnem egyszerre. Az iszonyú pusztítást tovább fokozta, hogy alig egy óra múlva összeomlott mind a két épület. Az első becsapódásokat követően hamarosan még hihetetlenebb dolog történt. Az Egyesült Államok hadügyminisztériumát is hasonló támadás érte, amelynek következményeként az ötszög alakú épület egy része összedőlt. Később kiderült, egy negyedik repülőgépet is eltérítettek, ami Pittsburgh közelében zuhant le.

A hírek szerint a káosz első óráiban nem csak az épületben tartózkodók haltak meg, a helyszínre érkezett mentőalakulatok tagjai közül, jelenlegi becslések szerint legalább 300 tűzoltó és 78 rendőr veszett oda. A túlélők beszámolói szerint az épületben tartózkodók között nem tört ki pánik, kivételesen minden úgy történt, ahogy a filmekben, az emberek egymást nyugtatva, segítve indultak le gyalog a lépcsőkön. Más hasonlóság nem volt a filmekkel, itt nem lehetett happy end.

Aki látta, jól emlékszik a kockákra, amikor a becsapódó utasszállító gyakorlatilag kettévágta a tornyok tartószerkezetét, megbénítva a lifteket, és előrevetítve az épületek ledőlését.

Kattints a képre!
Azonnal megindultak a találgatások, hogy ki állhat a terrorcselekmények mögött. Bár először egy palesztin szervezet került szóba, szakértők ezt a lehetőséget azonnal elvetették. A világon kevés csoport képes ilyen akcióra, és a palesztin szervezetek nincsenek köztük. Bár senki nem vállalta egyelőre a felelősséget, a találgatások Osama bin Laden felé fordultak, aki az USA határain kívül a legsúlyosabb terrorcselekményeket hajtotta végre a világhatalom ellen. 1998-ban két afrikai fővárosban rongálták meg az amerikai nagykövetség épületeit, több száz halottat és több ezernyi sebesültet követelve. Később további támadásokat írtak számlájára Szaúd-Arábiában és Jemenben.

Osama bin Laden

Bin Laden kétségkívül rendkívüli ember. Jemeni származású családja Szaúd-Arábiában csinálta meg szerencséjét építési vállalkozásaival. A terroristavezér személyes vagyona meghaladja a 300 millió dollárt. Afganisztán szovjet megszállása idején sok más arab testvérével együtt, Pakisztán és az USA támogatásával az országba utazott, ahol gerilla kiképzést kapott. Amikor a háború véget ért, visszatért Szaúd-Arábiába, de az Öbölháború idején, amikor amerikai csapatok érkeztek az országba, másokkal együtt bírálta a királyi családot, amiért hitetleneket engedett az iszlám földjére. Hamarosan megszervezte saját szervezetét az al-Kajda (hálózat, bázis), amely az arab világban összefogta az amerikaellenes fundamentalista csoportokat.

Központja előbb Szudánban volt, majd afrikai robbantások után Afganisztánba költözött. Az Egyesült Államok többször kérte kiadatását a talib vezetéstől, amit az visszautasított, mondván, a tárgyalásokat Afganisztánban kell lefolytatni, ha egyáltalán vannak bizonyítékok.

Mi lesz most?

A várható és beígért megtorlással több probléma is van. Nem világos, ki az elkövető, és ha tudni fogjuk, akkor is valószínű, hogy nem egy országról van szó. Viszont az amerikai hadi gépezet csak államok ellen tud fellépni, nincs felkészítve terrorista csoportok ellen (nem is ez a feladata). Bármilyen ellencsapás hatását csökkenti, hogy csak rakétákkal vagy repülőgépekkel lehet majd operálni, ami hatásos egy gyár, egy tábor, egy központ ellen, de hatástalan városokban elszórt több száz aktivista ellen. A jelenlegi események arra mutatnak, hogy az amerikaiaknak maguknak kell rájönniük, ki volt az elkövető, és ez akár éveket is igénybe vehet. Hogy utána mi fog történni, az szinte megjósolhatatlan.

Abban egyetérhetünk a szakértőkkel, a tegnapi akcióval új időszámítás kezdődött. Eddig senki sem vállalkozott ilyen gyalázatos támadásra civil célpontok ellen. Ez a terrorizmus egy merőben új módja, ahol minimális szervezéssel maximális hatás érhető el. Az, hogy egyszerre négy gépet térítettek el egy időben, csak azt mutatja, hogy nem egy átlagos terrorszervezetről van szó, hanem fegyelmezett, jól kiképzett összehangolt csoportról, amelynek tagjai vannak annyira elszántak, hogy életüket is áldozzák céljaikért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top