Szabadidő

Benedek Tibor

90 évvel ezelõtt született a színész, konferanszié Benedek Tibor, akinek fia az eleganciájáról híres, szintén színész Benedek Miklós, és unokája az azonos nevû olimpiai bajnok vízilabdázó.

Az Országos Színészegyesület színiiskoláját végezte el 1931-ben. Ezután három évig vidéken szerepelt, majd 1934-től az Arizona mulató dzsesszénekese volt. 1938-ban a fasiszta törvények letiltották a színpadról. 1945 után tisztviselő lett, majd 1948-tól a Kamara Varietében, a Vígszínházban, a Vidám Színpadon és a Kis Színpadon játszott. 1956-59 között a Petőfi és a Jókai Színház tagja volt. Igazi egyéniségét a kabarészínpadon találta meg. Jellegzetes, vontatott hangjával, mulatságos pesties zsargonjaival, kiváló muzikalitásával szerzett óriási népszerűséget. Különösen sikeres volt mint Zacsek, a jól értesült, tudálékos kispolgár alakítója. Több filmben is szerepelt. Önkezével vetett véget életének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top