nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 29-30.)

A nap menüje (09. 29-30.)

Hétvégi menünk elsõ fogása fácánleves, másodiknak tojáspörköltet ajánlunk, a desszert epres túrókocka.

Fácánleves


Hozzávalók








  •   2  
    1500 g fácán

  • 150 g sárgarépa

  • 150 g petrezselyemgyökér

  • 80 g zellergumó

  • 50 g vöröshagyma

  • 100 g kelkáposzta

  • 50 g gomba

  • 100 g kelvirág

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 120 g levestészta

  • 1 csomag petrezselyemzöld

  • egész bors, só, ízlés szerint gyömbér, borókabogyó


    Elkészítés

    Az ismert módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket,
    a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és finomra vágjuk
    a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk,
    a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.



    Tojáspörkölt

    Hozzávalók:

  • 8 főtt tojás

  • 1/2 csomó újhagyma

  • 2 dl rizs

  • 150 g zöldborsó

  • 1 dl tejföl



  • pirospaprika

  • petrezselyemzöld

  • olaj


    Elkészítése:

    A vékonyan felkarikázott újhagymákat kevés olajon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 1 deciliter vízzel,
    és felforraljuk. Ízlés szerint megsózzuk, majd óvatosan beleadjuk a 4-4 gerezdbe vágott, keményre főtt tojást. (Kevergetni nem szabad, csak rázogatni, hogy a tojás ne törjön össze.) Megvárjuk, amíg egyet rottyan, és levesszük a tűzről. Tejfölt csurgatunk rá, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.


    Epres túrókocka







      3  
    A vizes piskótához:

  • 6 tojás

  • 6 evőkanál kristálycukor

  • 6 evőkanál liszt

  • 1/3 csomag sütőpor


    A töltelékhez:

  • 1 kg túró

  • 4 dl tejszín

  • 20 dkg cukor

  • 1 kg eper

  • 2 evőkanál zselatin


    Elkészítés

    A vizes piskótához a tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel pépesre keverjük, a tojásfehérjét a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. A fehérjehabot a pépes tojássárgájához adjuk, majd fakanállal kevergetve beleszórunk még két evőkanálnyi sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, négyszögletes háztartási tepsibe simítjuk a masszát, és kb. 160 Celsius-fokon kisütjük a tésztát. A túrót
    és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint másfél deciliter forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. A masszát hűlni hagyjuk. A tepsibe visszatett piskótára eperszemeket rakunk, majd ráöntjük a hideg krémet. Dermedés után kockákra vágjuk, és egy-egy felszeletelt legyező formájú eperszemmel díszítjük mindegyik tetejét.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top