Fácánleves
Hozzávalók
Elkészítés
Az ismert módon a fácánt előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket,
a hagymát csak jól megmossuk, a héját rajta hagyjuk. A fácánt hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a levestésztát, és finomra vágjuk
a petrezselyemzöldet. A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a fácánt, majd feldaraboljuk,
a zöldséget kis hasábokra vágjuk. A levest merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt fácánt levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a tésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.
Tojáspörkölt
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vékonyan felkarikázott újhagymákat kevés olajon megfonnyasztjuk, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 1 deciliter vízzel,
és felforraljuk. Ízlés szerint megsózzuk, majd óvatosan beleadjuk a 4-4 gerezdbe vágott, keményre főtt tojást. (Kevergetni nem szabad, csak rázogatni, hogy a tojás ne törjön össze.) Megvárjuk, amíg egyet rottyan, és levesszük a tűzről. Tejfölt csurgatunk rá, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Epres túrókocka
A töltelékhez:
Elkészítés
A vizes piskótához a tojások sárgáját 4 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel pépesre keverjük, a tojásfehérjét a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. A fehérjehabot a pépes tojássárgájához adjuk, majd fakanállal kevergetve beleszórunk még két evőkanálnyi sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt, négyszögletes háztartási tepsibe simítjuk a masszát, és kb. 160 Celsius-fokon kisütjük a tésztát. A túrót
és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, közben cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint másfél deciliter forró vízben feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. A masszát hűlni hagyjuk. A tepsibe visszatett piskótára eperszemeket rakunk, majd ráöntjük a hideg krémet. Dermedés után kockákra vágjuk, és egy-egy felszeletelt legyező formájú eperszemmel díszítjük mindegyik tetejét.