nlc.hu
Szabadidő
Dél-alföldi programok

Dél-alföldi programok

Szlovák-Magyar Kulturális Nap, kolbászfesztivál, gasztronómiai találkozó, néptáncbemutató, operett, musical, bál, tûzijáték...

Rendezvények:


Csabai Kolbászfesztivál





2001. október 20-23. között Békéscsabán, a Városi Sportcsarnok környékén kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál. A szakmai fórumok mellett számos gasztronómiai és szórakoztató program várja az érdeklődőket. Látható igazi disznóvágás, szárazkolbász- és savanyúságverseny, szakácsverseny és kolbászkészítő verseny, borbemutató valamint hagyományátadó kolbászkészítő bemutató. A szórakoztató programok között néptáncegyüttesek bemutatója, népi zenekarok, operett és musical színészek fellépése szerepel.


Információ: Csabai Rendezvényiroda Bt., Dr. Ambrus Zoltánné 5600 Békéscsaba, Zsíros u. 24. T.: 66/449-725, 66/442-120.


Szlovák-Magyar Kulturális Nap

2001. október 13-án a többnemzetiségű Kerekegyházán rendezik meg a Szlovák-Magyar Kulturális Napot. A kézműves utcán kovácsok, díszkovácsok, népi iparművészek, kézművesek állítják ki portékájukat, amelyek a helyszínen megvásárolhatók. A néptánccsoportok bemutatója után a szüreti felvonuláson a táncosok, huszárok vonulnak végig a város utcáin. Az idén két szlovák néptánccsoportot várnak a rendezvényre, akik hagyományos ruháikban adják elő saját néptáncukat. A szlovák kiállításon a hagyományos kézimunkákat, többek között a gyékényből készült tárgyakat, nádbútorokat tekinthetik meg az érdeklődők. Este két bál is megrendezésre kerül: a Művelődési Házban a fellépőket vendégelik meg, az utcabálon pedig bárki részt vehet és az ott felállított sátorban a pörköltfőzők remekeit is elfogyaszthatja, éjfélkor pedig megtekintheti a tűzijátékot.

Szálláshelyek:

A Ménes Tanya Panzió Kecskeméttől 70 kilométerre, Szarvason, a világhírű Arborétum szomszédságában található. Az 1846-ban épített tanya korábban kertészházként lakóhelyül szolgált. Az átépítés után az 155 éves tanyaépület érintetlen maradt, az Alföldre jellemző népi építészeti kultúra megőrzésével, nádfedeles megjelenésével és a múzeumszobával a környék büszkesége. A tanya udvarán több száz éves ősi védett erdő található botanikai értékű fafajokkal. A tanyához tartozó 2,5 hektáros területen helyezkednek el a szabadban épített kemence, fészer, pásztorkunyhó, gémeskút. Az alföldi borok mellett a régi paraszti ételeket ismerhetik meg az idelátogatók. A gyermekek részére tartalmas programot ígér a népi játszótér, a póni lovaglás és a póni kocsikázás. A Körösök völgyében kialakított túraútvonal lóháton és sétakocsival is bejárható. Az Arborétumban tett séta, a hajókirándulás, múzeumlátogatás és az ősi szárazmalom megtekintése színesíti a vendégek programját.


 Információ és jelentkezés: Szarvasi Ménes Tanya Panzió, 5540 Szarvas, Arborétum út, T/F: 66/313-046, 66/311-700

A Knáb Panzió Nemesnádudvaron, az ország egyik legszebb borvidékén található. 17 szobájában egyszerre 50 vendéget tud fogadni, melyek fürdőszobásak, színes TV-vel, minibárral felszereltek. A panzióban társasjátékok, asztalitenisz, lengő teke, elektromos darts, játszótér, a ház mellett tűzrakó hely van. A Dunavölgyi-főcsatorna a panzió közelében húzódik, ami csónakázásra, horgászásra ad lehetőséget. A falumúzeum a panzió épületében került elhelyezésre, így az bármikor megtekinthető. A faluban teniszpálya, sportpálya van. A közelben több halastó található. Lovaglási, kocsikázási lehetőség is van. Ezek a programok összeköthetőek egy túrával a vízen vagy a szárazföldön. Csónak, túrakenu és kerékpár bérelhető a panzióban. Nemesnádudvar egyéb látnivalói a babamúzeum, bormúzeum, freskókkal díszített templom, borospince látogatás borkóstolással egybekötve. A település tágabb környezetében számos nemzetközi hírű kirándulóhely található: Gemenci Erdőség, Baja, Kalocsa, Kiskunhalas, Bugac, Szeged, Kecskemét, a Kiskunsági Nemzeti Park, Ópusztaszer.


Információ és jelentkezés: Knáb Panzió, Neszvecskó Anikó 6345 Nemesnádudvar, Széchenyi u. 25. T.: 79/378-060, T/F.: 79/378-466.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top