Szabadidő

Barangolva

És persze ez az ország sem csak nagyvárosokból áll, sõt itt, ahol évszázadok óta nem volt háború lépten-nyomon szebbnél-szebb kisvárosokba botlik az utazó. Hogy el ne suhanj mellettük az autópályán, íme egy kis ízelítõ!

Obidos 





Obidos városa olyan, mintha változatlanul maradt volna itt a középkorból. A várfalon belül keskeny utcák, több száz éves házak fehérre festett falai között sétálhat az ide látogató, sőt felmehet a várfal tetejére is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Közép-Portugália vidékére. A középkori templomok és épületek között barangolva ne hagyd ki a Ginginha nevű helyi meggylikőr-specialitást sem.






Coimbra
 

Európa egyik legrégebbi egyeteme a coimbrai. Nem csoda tehát, hogy a kisváros egész életét ma is ez irányítja. Innen származik a fado zene, amit eredetileg a diákok énekeltek, és saját magukat kísérték gitáron, és még ma is minden évben megrendezik a hagyományos szalagégetést. Az egyetem épülete barokk könyvtárával, a román stílusú katedrális, a Santa Cruz kolostor (amit 1131-ben alapítottak), mind meghatározza a városképet és hangulatot.






Figueira da Foz


Egy portugál nyaralóváros, távol Algarve-tól. Igen, ilyen is létezik. Ahol a Mondego folyó torkolatánál épült kisváros nemcsak a csodálatos óceánpart, hanem pezsgő kulturális élete miatt is vonzza az idelátogatókat.






Fátima


A város egy, a legfontosabb Mária-kegyhelyek közül. Azon a helyen, ahol a három pásztornak Jézus anyja megjelent, épült a nagy katedrális, amit zarándokok hatalmas tömege keres fel.


Sintra





A várost már évszázadok óta a portugál felső tízezer lakja. Ma is így van ez, hiszen Lisszabonhoz való közelsége, és a jó közlekedés egyszerűvé teszi a fővárosba bejutást. Így tehát nem csoda, ha a történelmi villák és kúriák mellett újak is épültek a hegyoldalon. De az idelátogatók valószínűleg nem a helyi gazdagokkal fognak találkozni, hanem magát a várost csodálják meg, mely hangulatával, épületeivel méltó is erre.
A legfontosabb látnivaló pedig két palota. Az egyik, aminek dupla kéménye a település jelképévé is vált, a Nemzeti Palota. Ez az, ami uralja a várost.





A XV. században kezdték építeni, valószínűleg az itt található mór alapokon. A XVI. században készült el, és innentől kezdve évszázadokon át fontos szerepet játszott az ország történetében. Ma hangversenyeknek és kiállításoknak ad otthont. A másik, a felejthetetlen Palacio da Pena, ami a XIX. században épült, és a portugál romantikus építészet legjobb példája. A Csipkerózsika palotájára emlékeztető épületben mintha a mesékben járnánk, belül pedig korabeli bútorokat is megcsodálhatunk.






Cascais

Sintrából Lisszabonba indulva jutunk el Cascaisba, ami szintén a helyi gazdagok lakóhelye. De számos bárja, diszkója és szórakozóhelye mellett itt is vannak történelmi emlékek, és néhány percnyi távolságra a Guincho partszakasz, ami a szörfösök paradicsoma.






Estoril


A fővárossal szinte egybeépült település leginkább a Kaszinóról és a Forma 1-es pályáról nevezetes. A kozmopolita városból csak a Santo António templom tűnik ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top