nlc.hu
Szabadidő
Szerb Antal-kiállítás

Szerb Antal-kiállítás

A Petõfi Irodalmi Múzeum szervezésében kiállítást láthatunk a száz éve született Szerb Antal emlékére "Örökre a Kék Virág lovagja és talán bohóca maradok" címmel.




Ez az idézet az író naplójából származik, egyfelől személyiségének romantikus vonásait emeli ki, másrészt azt fejezi ki, hogy kívülről, ironikusan is tudja szemlélni magát. A tárlat koncepciója a hétköznapok és a csodák világának a szembeállítása. A XX. századi író és irodalomtörténész a megszokott polgári életmódból elvágyódott az egzotikum, a régmúlt és a mesék világába. Ám élete végére annyi borzasztó és rémítő csodát tapasztalt, hogy felértékelődött számára a mindennapi létezés, és írásművészete egyfajta újrealizmus felé közelített.


A kiállítás a tudós és irodalomtörténész, valamint a regényíró világát egyként szeretné felidézni részint az itt őrzött hagyaték bemutatásával, részint a regények atmoszféráját felidéző látványelemek segítségével.

Ebből az alkalomból jelenik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában a Szerb Antal válogatott levelei című kötet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top