Szabadidő

Hospice

A hospice egy mozgalom, mely a gyógyíthatatlan, haldokló betegnek nyújt segítséget, de nem csak az orvosi ellátására szorítkozik. Segít a betegnek feldolgozni helyzetét, leküzdeni félelmét, és sokszor a hozzátartozók gyászának enyhítésében is támaszt nyújt.




A mozgalom több évtizedes múltra tekint vissza – ezalatt a hospice orvosok a fájdalomcsillapításban egyedülálló eredményeket értek el. A hospice-gondozás történhet fekvőbeteg-intézményekben vagy a beteg otthonában, házi gondozás formájában. A hospice szolgálatában orvosok, nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt. A munkacsoport tagjai így testi, lelki, szociális, és lelki támaszt tudnak nyújtani. Mindezt teljesen ingyen.





A hospice intézményein belül minden a kényelmet, az otthonosságot szolgálja. A szobák 1-4 ágyasak, és több közös helyiség is a betegek rendelkezésére áll. A társalgó alkalmas a látogatók kényelmesebb fogadására, TV-nézésre, zenehallgatásra, a járni tudó betegek időtöltésére, könyvtár elhelyezésére, s ha nincs külön kápolna, istentiszteletek tartására. Persze a hospice felekezeti hovatartozás nélkül lát el mindenkit, így valamennyi vallás gyakorlására van lehetőség. A hospice kialakítása olyan, hogy a családtagok állandó bejárása, sőt éjszakai ott tartózkodása sem ütközik akadályokba, hiszen az ő bevonásuk az ápolásba rendkívül fontos. Gyerekek is jöhetnek látogatóba, az otthonos hangulatot ők is segítenek biztosítani. 






Hospice házigondozás

A legtöbb ember ott szeretne meghalni, ahol élt: az otthonában, családja körében. S mivel a beteg otthoni gondozása elsősorban a családot terheli, a hospice ennek elviseléséhez nyújt segítséget.
A hospice házigondozó szolgálat az év minden napján 24 órás készenléti állapotot jelent – nem jelenti azonban a beteg melletti 24 órás állandó jelenlétet. A rendszeres ellátás itt elsősorban az orvos, az ápolónővér és az önkéntes segítők feladata. A szociális gondozó, a gyógytornász, a pszichológus/pszichiáter és a lelkész alkalmanként vesz részt a gondozásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top