Szabadidő

Barcelona

Barcelonát feltétlenül látni kell. Ez az õsi város elképesztõ átalakuláson ment át az utóbbi évtizedben. A múltat a régi épületek felújításával becsüli meg, de mivel mindig is az újat kereste, új épületekkel és létesítményekkel igyekszik még aktívabb részt vállalni az ország kulturális történéseiben.




Aki szeretné megismerni Barcelonát, annak tudnia kell egy-két dolgot Katalóniáról (spanyolul Catalunyának hívják) is. Barcelona Katalónia központja, ami Spanyolország északkeleti részén fekszik. A múlt században Spanyolország legfejlettebb régiója volt, és ezt a szerepét máig sem veszítette el. A barcelonai látni- és tennivalók mennyisége a város méretéhez képest szokatlanul bőséges. A középkori, gótikus városmagban hihetetlenül gazdag építészeti örökség vár. A város még egy közönséges szerdai napon is olyan, mint máshol a millenium: nyüzsög, vidám emberek járnak fel-alá, korzóznak a Ramblán, zene szól mindenfelől, kicsi, hangulatos éttermek, kocsmák, bárok, táncos mulatóhelyek, kifőzdék, kávéházak, teázók, diszkók váltogatják egymást.





A város szülötte a katalán származású Gaudí, akinek egyedülálló építészeti stílusa napjainkban is emberek százait vonzza oda. Barcelona világhírű jelképe, a Sagrada Familia is az ő alkotása. Összetéveszthetetlen, gyakran organikus építészetként jellemzett stílusa mór, gótikus és barokk elemeket használ, ezt ötvözi sajátos módon mesebeli megoldásokkal: gombakalapra emlékeztető tetők, arcot formázó ablakkeretek, összetört cserépből és csempéből kirakott színes mozaikok, egy elszállt elme hihetetlen alkotásai. Annak idején akár őrültnek is tarthatták volna, ha kicsit konzervatívabbak a városatyák, de így szerencsére inkább sok nagy megrendelést adtak neki.





Legnagyobb, máig befejezetlen műve a Sagrada Familia székesegyház, a spanyol katolicizmus utolsó hatalmas alkotása. Gaudí 200 évre becsülte a felépítéséhez szükséges időt, de groteszk halála (egy villamos alatt végezte, ismeretlen holttestként regisztrálták, mert senki nem ismerte fel) miatt annyira sem sikerült befejeznie, mint tervezte.

A városban komoly zenei és színházi hagyományokat ápolnak, és a világ legjobb előadóművészeit sikerül megnyerniük. Vegyük hozzá mindehhez a kellemes éghajlatot, a változatos és izgalmas konyhát, a helyi borokat és a jó minőségű vásárolnivalókat (kézműipari termékek, régiségek, a legújabb divat szerinti ruhák és egyéb modern holmik) – és máris képet alkothatunk arról, miért is vonzó úticél Barcelona.





Ennek a városnak stílusa van, az éjszakai élet pedig egyenesen bódító. Barcelona mintegy négymillió lakosának nagy része az utcán ünnepelt, amikor 1986 októberében bejelentették, hogy a nyári olimpiai játékok megrendezésére beadott negyedik pályázat sikeres volt. A XXV. olimpiai játékok 1992-ben megerősítette: érdemes volt magán- és közadakozásból felújítani a várost, és építkezni, a világ figyelmét magukra vonni Az 1888-as és 1929-es Világkiállítás örökségeként nagyszerű épületek maradtak az utókorra.

Az idelátogatók többségét mégis a régi, megfoghatatlan okok ejtik rabul. Barcelona megbabonázza az idegent, és ha az többször ellátogat ide, a varázs mit sem gyengül, sőt, a hely bája csak tovább erősödött a 80-as évek óta.

Látnivalók: csodálatos platánsor szegélyezi a Ramblast az óvárosban, tele kávézókkal, butikokkal, bárokkal, virág-és madárpiacokkal. La Sagrada Família (dóm), Palau de la Musica Catalan (zenepalota), Antoni Gaudí Güell parkja. Rengeteg múzeum, mint pl. Museu d’Art Modern, Picasso Múzeum.

Barcelona card

Ez a kártya érvényes a tömegközlekedési eszközökre (metró, busz). Kedvezményes belépést biztosít max. 50%-ig számos nevezetességbe, múzeumokba, valamint egyes üzletekben árkedvezményt. Érvényesség 48 óra.

6.300; HUF/felnőtt
5.200; HUF/gyermek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top