Szabadidő

A nap menüje (11. 25.)

Mai ajánlatunk zöldfûszeres leves vajas gombóccal, utána pedig túrós csuszát ajánlunk tepertõvel.

Zöldfűszeres leves vajas gombóccal

Hozzávalók:

100 g vaj
100 g zsemlemorzsa
3 tojássárgája
só, bors
őrölt szerecsendió
1 l tyúkhúsleves
150 g csirkemellfilé
1 csokor petrezselyem
5-6 lestyánlevél
10-12 citromfűlevél
3-4 szál bazsalikom
100 g sóska
1,5 dl tejföl
só, cayenne-i bors

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, beledolgozunk 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd egyenként a tojássárgákat, végül a maradék zsemlemorzsát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Fóliával letakarjuk, és két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. A húslevest felforraljuk, egyben beletesszük a csirkemellfilét, és fedő alatt, mérsékelt tűzön tíz percig főzzük. A zöldfűszereket és a sóskát megmossuk, a leveleket lecsipkedjük a szárakról. A húst kivesszük a levesből, beledobjuk a zöldfűszereket, botmixerrel péppé zúzzuk. A tejfölt 2-3 evőkanál levessel elkeverjük, majd a leves egészéhez adjuk, felforraljuk, sóval és cayenne-i borssal ízesítjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe a vajas masszából mogyorónyi gombócokat szaggatunk, és gyöngyöző forralással tíz percig főzzük. A húst vékony csíkokra vágjuk, végül a vajas gombócokkal együtt a forró levesbe tesszük, és néhány fűszerlevélkével díszítve, azonnal tálaljuk.


Túrós csusza tepertővel







Kattints a képre!
Hozzávalók


• 500 g liszt
• 4 db egész tojás
• 100 g füstölt szalonna
• 300 g túró
• 2 dl tejföl
• só


Elkészítése

A lisztből, a tojásból kevés só hozzáadásával elkészítjük a gyúrt tésztát, pihentetjük, majd 1-1,5 mm vastagra kinyújtjuk, és a nyújtófát aládugva a tésztát megszikkasztjuk. Amíg a tészta szárad, a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk, a túrót áttörjük – szétmorzsoljuk – és félretesszük. Ha a tészta megszáradt, nagyobb darabokra tördeljük, és lobogó forró, sós vízben kifőzzük.
Leszűrjük, leöblítjük, jól lecsurgatjuk, és tűzálló tálban a szalonna zsírjával összekeverjük – ha szükséges megsózzuk – tetejére tesszük a szétmorzsolt túrót, a tejfölt és a kisütött szalonnát. Sütőbe vagy mikróba téve átforrósítjuk, és így tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top