Szabadidő

A nap menüje (12. 14-15.)

Hétvégi ajánlatunk rozsdás marhafelsál, desszertnek rumos grillázstortácskák.

Rozsdás marhafelsál

Hozzávalók






• 600 g marhafelsál
• 1 dl étolaj
• 100 g vöröshagyma
• 100 g zöldpaprika
• 50 g paradicsom
• 10 g fűszerpaprika
• 50 g liszt
• 2 dl vörösbor
• 10 g fokhagyma
• só, petrezselyemzöld


Elkészítése

A felszeletelt, kiveregetett felsálszeleteket megsózzuk, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra, a zöldpaprikát csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk, és a fokhagymát összezúzzuk. A húst lisztbe mártjuk, majd kevés forró olajban mindkét oldalát rozsdabarnára elősütjük, és egy lábasba tesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, sózzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, és felöntjük a vörösborral. Felforraljuk, és az egészet ráöntjük a hússzeletekre. Fedő alatt puhára pároljuk. Az elpárolgott levet közben kevés vízzel pótoljuk. Tálaláskor zöldpaprika szeletekkel és kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. Köretként tarhonyát vagy burgonyát adhatunk.


Rumos grillázstortácskák

Hozzávalók 16 tortácskához:

A tésztához:
• 120 g margarin
• 6 tojás
• 200 g porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 200 g finomliszt

A krémhez:
• 1 tasak instant zselatinpor
• 1+2,5 dl tej
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 1 tojássárgája
• 2 ek. cukor
• 1,2 dl rum
• 2,5+1,5 dl tejszín

A díszítéshez:
• 6-8 ek. diógrillázs
• 1 ek. kókuszpehely

Elkészítési idő: 1 óra
+2-3 óra hűlési idő
1 darab: 289 kcal/1207 kJ


Elkészítése:

16 db 1 dl űrtartalmú alutálkát kikenünk margarinnal. A tojásokat, porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük, beledolgozzuk a lisztet és a maradék margarint, a formákba simítjuk. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd még melegen rácsra borítjuk a formákból a tésztát, hagyjuk kihűlni.

A krémhez beáztatjuk a zselatint 1/2 dl hideg vízbe. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgáját. Felforrósítjuk a maradék tejet a cukorral, majd a pudingos tejhez keverjük, és felforraljuk. 1-2 ek. forró pudinggal simára keverjük a zselatint, a puding egészéhez adjuk, kihűtjük. Belekeverjük a rumot és 2,5 dl habbá vert tejszínt. A tortácskákat kettévágjuk, megkenjük krémmel, összeragasztjuk, majd kívül is bevonjuk krémmel, és 2-3 órára hideg helyre tesszük.

Tálalás előtt beszórjuk őket grillázzsal, tetejüket 1,5 dl tejszínből felvert habbóbitákkal díszítjük, és meghintjük a kókuszpehellyel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top