Szabadidő

Kalendárium (12. 14.)

Ma ünnepli névnapját minden Szilárda - nevük latin eredetû, jelentése: állhatatos -, ma van a jégmadár napja, valamint ezen a napon ünnepli születésnapját Bridget Hall is. További érdekességek...

A nap jellegzetessége:






Jégmadár napok – a téli napéjegyenlőség előtti és utáni hét nap (dec. 14-28). Az ókori idők szerint ekkor érkezett el a mesebeli jégmadár, aki lecsendesítette a szelet és a hullámokat.

1503Nostradamus, francia doktor megszületett St. Remyben. Leginkább asztrológiai jóslásairól ismert, amiket versekben jegyzett le.

1819 – Alabama lett az Egyesült Államok 22. tagja.





1911Roald Amundsen elérte a Déli sarkot 4 társával és 52 szánhúzó kutyával. 35 nappal megelőzte riválisát, Robert F. Scott kapitányt.

1939 – A Szovjetuniót kiszavazták a Népszövetségből.

1962 – Az amerikai Mariner II űrszonda elérte a Vénuszt. A bolygó atmoszférájáról és a felszín hőmérsékletéről küldött haza információt.

1995 – Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Horvátország elnökei aláírták a Daytoni-egyezményt a boszniai harcok befejezéséről.





2001 – Greenwichi idő szerint 18:03-kor napfogyatkozás kezdődik, csúcsát pedig 20:44-kor éri el. A fogyatkozás a Csendes-óceán fölött, Dél-Amerika északkeleti részén, az USA-ban, és Kanada nyugati és déli részén látható.

Boldog születésnapot!

Bridget Hall, 1977
Michael Owen focista, 1979.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top