nlc.hu
Szabadidő
Eger

Eger

Az ország egyik legszebb barokk városa az ezeréves püspöki székhely - ma érseki központ -, dicsõ történelmi múlttal, értékes mûemlékegyüttesekkel.

A hazaszeretet városává Dobó István várkapitány tette, aki maroknyi csapatával 1552-ben több mint 1 hónapig állt ellen a húszszoros török túlerőnek. Eger nemcsak a gyógyfürdők és a diákok, de a bor városa is: híres történelmi borvidéke kiváló vörös-, és fehérborait többszáz éves pincékben mérik.





Magyarország második legnagyobb temploma a klasszicista Érseki székesegyház (Eszterházy tér), benne az ország legnagyobb orgonája. A szemközti későbarokk Líceum (Eszterházy tér 1.) – ma Tanárképző Főiskola – emeletén találjuk az ország egyik legszebb könyvtárát, a míves faragásokkal, csodálatos mennyezet-freskóval díszes, 130.000 kötetes Főegyházmegyei Könyvtárat, ahol az első, 1473-ban Magyarországon nyomtatott könyvet és az egyetlen hazai Mozart-levelet őrzik. Tornyában az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló.

Az 1776-os “csúcstechnikával” felszerelt csillagásztorony legérdekesebb berendezése a periszkóp, mely a lesötétített szobában lévő fehér asztallapra vetíti a város élő képét.





Az egri püspökök rezidenciája, az Érseki palota (Széchenyi u.1-3.) 250 éves történetét idéző Érseki Gyűjteményi Központ (Széchenyi u. 5.) féltett kincse Mária Terézia császárnő koronázási palástja. A középkori Egri Vár a török idők győztes végvára – területén a régészek feltárták a XIII. századi székesegyház maradványait és helyreállították a XV. századi gótikus Püspöki palotát.
Itt kapott helyet a vár és a város összefonódó történetét bemutató Dobó István Vármúzeum, a Hősök termében Dobó István síremléke, a földalatti kazamatákban a Kőtár.





Történelmi időket idéz a Börtönmúzeum, a Panoptikum, az Éremverde és a XVI. – XVIII. századi európai festészetből ízelítőt adó Képtár. Az egri várvédők hőstetteit megörökítő Gárdonyi Géza író sírját a várudvaron találjuk, egykori lakóházában emlékmúzeumot (Gárdonyi Géza u. 28.) rendeztek be.





40 méter magasan nyúlik a város fölé a 93 lépcsős Minaret, Európa legészakibb törökkori építménye. A különösen szép, egyedi belső berendezésű, 1758-ban épült barokk Minorita (Páduai Szent Antal) templom zárókövének jelmondata: “Istenért semmi nem elég.” A város sétálóutcája a Széchenyi utca, hangulatos éttermekkel, sörözőkkel, teraszos cukrászdákkal. A Szerb templom remekmívű ikonosztáza 1789-ből való. A törökfürdő a török hódoltság (1526-1686) alatt kialakult sajátos fürdőkultúra emléke, mozgásszervi betegségekre javallt gyógyvízzel.

Eger a tüzes vörösborok hazája is: a Szépasszonyvölgy tufába vájt évszázados pincéiben megkóstolható a híres Egri Bikavér. A közeli Egerszalók határában szabadon feltörő termálvíz-forrás érdekes látványt nyújt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top