Szabadidő

Veszprém

"Királynék városa" - mondják az ország elsõ püspökségét magáénak valló Séd-parti városról, mivel a veszprémi püspökök tiszte volt a mindenkori magyar királyné megkoronázásának joga.

A Várhegy 500 méter hosszú sziklagerincén szép polgárházak teremtenek történelmi hangulatot a Várnegyedben, ahol a XI-XIII. században királyi vár állt. A Hősök Kapuja a bejárat, közelében a Tűztorony, bástyafalán a Veszprémi Panteon. A Dubniczay-Házban (Vár u. 29.) nézheted meg a Vár-Galéria és a Téglamúzeum gyűjteményeit. A gyönyörű barokk Érseki Palotaban az Érseki Levéltár- és Könyvtár termei engedéllyel látogathatók.





A magyar egyháztörténet egyedülálló értékei találhatók a városban: a legrégibb freskók az eredetileg kétszintes, koragótikus Gizella Kápolnaban (Vár u. 18.) ahol egyházművészeti, történeti kiállítás látható. A legrégebbi püspöki templom, az első magyar királyné, a bajor Gizella által 1001-től emeltetett Püspöki Székesegyház (Vár u.11.) – bazilika minor – XIV. századi szentélye és altemploma. A Gizella-ereklye Passau város ajándéka.





A IX.-X. században épült Szent György Kápolna (Vár u. 20.) lehetett az első templom az országban. A klasszicista Piarista Gimnázium, templom és rendház (Vár u. 12.) a XVIII. századból való. A Ferences Templom (Vár u. 33.) oltárképe a Szent Koronát a Magyarok Nagyasszonyának felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Halálának 900 éves évfordulóján emléket állított első királyának a magyar nemzet. Szent István és Gizella királyné szobra a vár völgyre néző végén, a Kilátóbástyan áll, ahonnan pompás panoráma nyílik a Séd-patak feletti karcsú Szent István Völgyhídra, a város jelképére és a Bakony közeli csúcsaira.

A Gizella Királyné Múzeum (Vár u. 35.) őrzi a veszprémi érsekség egyházi műkincseit, szobrokat, ötvöstárgyakat, textíliákat, festményeket és az érseki kincstárat. A Római Katolikus Egyházmegyei Gyűjtemény (Vár u.36.) tárlói a XV-XX. század kincseit tárják elénk.





A Vár Galéria (Vár u. 29.) időszaki kiállításoknak ad otthont, a Vármúzeum (Várfeljáró) a veszprémi vár történelmét, a Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) a Bakony és a Balaton-felvidék évezredes történetét mutatja be. A Bakonyi Ház (Erzsébet sétány 3.) egy kisnemes otthona, gazdag berendezéssel, a Magyar Építőipari Múzeum a Szent I. u. 7-ben látogatható. A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark az ország egyik legszebb állatkertje.

Gizellára szeretettel emlékszik kedves városa; minden év májusában neve napján kezdődnek a Gizella-napok, a művészeti és tudományos fesztivál. Gizelláról szól az 1993-ban született rockopera, a veszprémi szerzőpáros, Asztalos István – Kovács Attila műve. Azóta minden hónapban felcsendülnek az opera hangja az új városháza Kossuth-termében – ezzel a dallammal kezdődik a közgyűlés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top