nlc.hu
Szabadidő
Nõi szeszély? – Magyar fotográfusnõk 1900–1945

Nõi szeszély? – Magyar fotográfusnõk 1900–1945

A 20. századi európai fotómûvészet fejlõdését meghatározó magyar alkotók sorában ismert nõi névvel szinte alig találkozunk. Mégis voltak olyan nõk, akik az elõítéleteket legyõzve sikert arattak ezen, az addig csak férfiaknak fenntartott pályán.




A 20. század első két évtizedében elinduló műtermi fotográfusnőknek nehéz utat kellett bejárniuk, amíg megküzdve az előítéletekkel, a szervezett oktatás hiányával, a férfi kollégák oldaláról érkező szakmai féltékenységgel kivívták a közönség és a szakma elismerését.
Legtöbbjük külföldön tanult, több nyelven beszélt, gyakorolta a képzőművészeteket, elsajátította a legújabb technikai vívmányokat.





A sokoldalúan művelt, az értelmiség, a művészvilág különböző rétegeivel szoros kapcsolatot fenntartó, megélhetésükért és művészi önállóságukért keményen dolgozó művésznők tevékenységük eredményeként nemzetközi mércével mérve is jelentős örökséget hagytak az utókorra.





S miközben a modern, független asszonyi lét nehézségeivel küzdöttek társai, segítői, nyomon követői voltak a progresszív irodalmi, zenei, mozgásművészeti és festészeti tendenciáknak, törekvéseknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top