nlc.hu
Szabadidő
Mulholland Drive

Mulholland Drive

David Lynch legújabb, Mulholland Drive címû fantáziájában lelkeket rabolnak, személyazonosságot csórnak, és valóságot temetnek. Felejtsük el minden elképzelésünket arról, hogy mit is várunk egy mozitól, ugyanis mindjárt a Lynch-planétára érkezünk.




Ez a különc parabola a mai Hollywoodról és arról a pszichológiai áldozatról, amit az ártatlan fiataloktól követel, nemcsak álomszerű képei és vad, sokszor vakmerő képzeletvilága miatt szívderítő, hanem azért a tényért is, hogy egyáltalán elkészült (és bemutatták).






A Mulholland Drive eredetileg az ABC-nek készült egy sorozat próbaepizódjaként, de a televíziós csatorna túl sötétnek és hátborzongatónak ítélte.
Végül két producer és a francia Studio Canal mentette meg a produkciót: megduplázták az eredetileg 7 millió dollárra tervezett költségvetést, s ezzel lehetővé tették, hogy Lynch új befejezést forgasson, és mozifilmet csináljon belőle.





Lynch az identitás és az emlékezet – Twin Peaks-ben és az Útvesztőben (Lost Highway) már körbejárt – témáit újramelegítve kétemeletes történetet csinál a Mulholland Drive-ból, ugyanazokkal a színészekkel, de különböző szerepekben és látszólag elkülönült világokban. Különös, áthatolhatatlan film lett belőle, de a bágyadt iram, a balsejtelmek és az “elveszve az időben” atmoszféra megbabonázza az embert, s persze a lynchi humorban sincs hiány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top