A cseh és a szlovák specialitásokat kínáló helyeken kívül vannak kínai, francia, olasz, orosz és más nemzetiségeket képviselő vendéglők is, ki-ki választhat ízléséhez és pénztárcájához mérten.
Aki nem szereti a húst, Prágában több kitűnő halas éttermet is talál.
Előételek
Főételként
A knédli lehet sokféle: egész, szeletelt, kenyérkockás vagy sonkás – és mindig hizlaló! Nem hiányzik az étlapokról a sült sertésszelet párolt savanyú káposztával, a tejfölös marhabélszín, a bifsztek tojással vagy a gulyás, legközelebbi rokona a pörkölt. Ha halas vendéglőben kötünk ki, ehetünk vajban párolt pontyot, roston sült csukát vagy vajas pisztrángot. A főételeket általában burgonyával körítik, jólesik melléjük valamilyen saláta. Kenyeret mindig találunk az asztalon.
S ha még mindig fér belénk, jöhet a desszert! Kóstoljuk meg az almás rétest, a palacsintát, a lekváros omlettet vagy a szilvás gombócot. Finom a fagylalt is. Méltó befejezés mindehhez a sajt.
A cseh sör zamata és ereje világhírű. Plzen városa a sörfőzés központja, ám jó minőségű Pilsner Urquell mindenütt kapható. Bármily meglepő, de a Budweiser is Csehországból származik – itt Budvar a neve. Egészen más az íze, mint amerikai változatának.Kelendők a prágai sörök is, például a Staropramen.
A csehek kevésbé híresek boraikról, amelyeket IV. Károly király honosított meg még a XIV.-században. Manapság a legjobb évjáratok Morvaországból és Szlovákiából kerülnek ki. Ezekből mind kapható a prágai borozókban. Nincs hiány külföldi, főleg német és francia borokban.
Háromféle röviditalt érdemes megkóstolni. A borovička tüzes, mint az olasz grappa, és ugyanaz a tisztelet illeti. A slivovice nemes szilvapálinka, ám a leghíresebb mégis az aromás Becherovka, a gyógynövényekből készített ital, amelyet a fürdővárosban, Karlovy Varyban főznek.
Ezután már csak egy kávé hiányzik. Vigyázzunk, ha külön nem kérjük, eszpresszó helyett török kávét hoznak.