Szabadidő

Tanácsok elsõ kézbõl

Itt az utazási szezon, lassan el kell döntenünk, hol fogunk kikapcsolódni, hogyan, és melyik irodára bízzuk magunkat. Újdonságokról, praktikus dolgokról kérdeztük Gál Pál Zoltánt, a most 100 éves IBUSZ vezérigazgató-helyettesét, aki inkább kulturális élményeket keres, mint zsúfolt tengerpartot.





Mi alapján válasszunk utazási irodát?

Több szempont is van, amit érdemes figyelembe venni. Ne legyünk szégyellősek, kérdezzük meg bátran a kiszemelt iroda alkalmazottait: kinél tett le kauciót a társaság? Mekkora a törzstőkéje? Kik a tulajdonosok? Milyen régi cégről van szó? Mindenképpen hallgassunk tapasztalatainkra és ismerőseink elbeszélésére is. Sose válasszunk túl olcsó utat.

Ha egy iroda ilyet kínál annak két oka lehet: az utas nem azt kapja, amit ígértek neki, vagy ami még kellemetlenebb lehet: az irodának már nincs arra pénze, hogy mindent megfelelően kifizessen. Ez az, amit valószínűleg nem a júniusban, hanem az augusztusban utazók fognak megérezni, esetleg külföldön is ragadhatnak.


Nyaralás vagy körút?





Természetesen sok mindentől függ, ki milyen utat választ a valóban hatalmas kínálatból. Kis gyerekekkel pihenni vágyóknak inkább olyan nyaralások ajánlottak, amelyek nem mozgatjűk meg túlságosan a családot, egy-egy üdülőhelyen tudnak kikapcsolódni, valamelyik viszonylag könnyen elérhető tengerparton.

A földrajzi adottságok miatt a már megszokott Görögország, Horvátország, Olaszország és Spanyolország mellett a mostanában megjelent Törökország és Tunézia egészíti ki a palettát. Ezeken a területeken belül pedig az nyer, aki minél érdekesebb, újabb helyszíneket tud felvonultatni.





Vannak azért mégis új kezdeményezések: pl. a bolgár tengerpart, ahova a Várnába induló charterjárat repíti az utasokat.
Szintén újdonság az IBUSZnál Görögországban Kamena Vourla és a vele szemben található Evvia szigete, ami Athénhoz való közelsége miatt mind tengerparti nyaralásra és kulturális körutak kiindulópontjául egyaránt kiváló.






Ami pedig más irodánál nincs: Agios Pantelemonas, a bájos hegyi falu az Olimposzon. Ezt a helyszínt csak autósoknak ajánlják, hiszen a tengerhez nincs túl közel, mégis felejthetetlen élményt nyújt a nyaralás egy hamisítatlan, turisták nélküli görög faluban.A most 100 éves IBUSZ 100 kulturális körutat ajánl az utazva művelődni vágyóknak. Úgy tűnik, ezek iránt is egyre nő az érdeklődés, bár inkább az idősebb korosztály körében.






Itthon


Szintén az idősebbeknél népszerűek a néhány napos belföldi utak, amelyeket azoknak ajánlanak, akik hazánkat szeretnék behatóan megismerni. Úgy tűnik, a falusi turizmus is egyre inkább tért hódít, és persze ne feledjük a Balatont, Velencei tavat sem, ahol a szállások egy részét a helyi irodákban lehet lefoglalni, de lehetőség van akár Budapestről is szobához jutni.


Ki az, aki segít nekünk?





A hosszabb utakon, idegen helyeken nagy segítségünkre van egy telepített idegenvezető. Egy olyan valaki, aki minden problémát meg tud oldani, nyelvtudásával, helyismeretével mindenki segítségére tud sietni, aki egyszerre tanárunk, őrzőnk és jó barátunk.

Kiválasztásukban is az játssza a fő szerepet, hogy nagy helyismerettel és minél nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezzenek. Ha pedig valaki nem válik be, az IBUSZ akár év közben is keres helyette mást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top