Szabadidő

Premier

Parádi Gabriella jelmeztervezõ kiállítását Dunaújvárosban nézhetik meg az érdeklõdõk. És nem is akárki õ, hanem a Moulin Rouge, a Pingszving és a Zimmer Feri jelmezeinek megalkotója.




Parádi Gabriella kezdetben divattervezéssel próbálkozott, majd referencia munkáival kereste meg a színházi szakma jeles képviselőit, előadóművészeket.

Tervezett fellépőruhákat Gergely Róbertnek, Vincze Lillának, Anitának, és Szentpéteri Csillának. Első munkái a zenéhez és a tánchoz kötődtek.





Az M Dimenzió táncformáció számára készített futurista jelmezeket, majd a Gergely Róbert által rendezett Csipkerózsika című gyermekmusical ruháit és díszleteit álmodta meg.

A XXIX. Magyar Filmszemlén két filmet is jegyezett jelmeztervezőként. Tímár Péter Zimmer Feri, és Zsigmond Dezső A rózsa vére című filmjeiben viselték ruháit. Nagy álma vált valóra, amikor a Markó Iván által vezetett Magyar Fesztivál Balett számára tervezhetett. A Menyegző című balett ruhái a hagyományos, letisztult formavilágot tükrözték, melyek nem nélkülözték a szerb népviseleti elemeket sem.






2000-ben az újjászületett Moulin Rouge Revue Dé Já Vue című nyitóműsorához tervezett száznál is több káprázatos jelmezt.

A legutóbbi színházi évadban pedig A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak és a Pingszving című Eszenyi Enikő showban láthattuk munkáit.





Premier című kiállításával a kulisszák mögé invitálja a nézőket és a színház szerelmeseit.
Hiszen a kívülállók többnyire csak a jelmezrajzokat láthatják egy kiállítás keretein belül, de a több héten, olykor hónapokon át tartó tervezési, gyártási folyamatokat, ruhapróbákat nem. A tárlaton bemutatják a legelső útkereső, akár papírfecnikre firkált vázlatokat, látványterveket, elvetett ötleteket, werkfotókat, anyagmintákat és természetesen a premieren készült fotókat, valamint a végleges jelmezterveket is.

A kiállítás 2002. május 31-ig tekinthető meg.
Helyszín: Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top