nlc.hu
Szabadidő
Határon túli borút

Határon túli borút

Ha átléped a határt Párkánynál a nemrég átadott Mária Valéria hídon, nem mondhatni, hogy egész más világba kerülsz. A Felvidéken jársz, ahova még csak nagyon kevés magyar látogat, pedig igazán megéri.




Nem sokkal a határ után máris van egy hét faluból álló gyönyörű dimbes-dombos táj, ami arról nevezetes, hogy csak itt található meg a nevezetes kurtaszoknyás népviselet.

A térség központja Kéménd, ahova nem csak a kurta szoknyák iránt vonzódók, hanem a borkedvelők is lelkesen látogathatnak. Ugyanis a hét falu borai sem utolsók.





Mivel a hely még nem turistáktól zsúfolt, érdemes előre bejelentkezni, és csak egyeztetett időpont birtokában menni a pincékhez. Itt Iszomfalván, ahogy a helyiek hívják, minden jóban részünk lehet. Miközben kortyolgatjuk a remek vörösbort (inkább ezt ajánlom), fantasztikus süteményeket is kapunk.





Sőt, ezek fölött nem is lehet ennyivel elsiklani. A fokhagymás kalács egyszerűen felejthetetlen. És ezt sem csinálják túl sok helyen. A kurtaszoknyás viseletbe öltözött asszonyok dalokat énekelnek, a bor patakokban folyik, és minden tökéletes. Csak ajánlani tudom.

De aztán ne ülj a volánhoz részegen!

Az utazásért köszönetet mondunk a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulásnak és a Magyar Turizmus Rt.-nek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top