L
![]() |
| Kattints a képre! |
asagne
Hozzávalók
• 230 g liszt
• 3 db tojás
• 60 g zeller
• 60 g sárgarépa
• 60 g vöröshagyma
• 400 g darált hús (sertés- és marhahús vegyesen)
• 100 g vaj
• 40 g paradicsompüré
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 100 g reszelt sajt
• 0,5 l tej
• só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
Elkészítése
200 g lisztből a tojásokkal gyúrt tésztát készítünk, amelyet szikkasztás után olyan nagyságúra vágunk éles késsel, mint amekkora a tál, amelyben a lasagne-t sütjük. A tésztalapokat forró sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. 40 g vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk. Beletesszük a kockára vágott zöldségeket, a paradicsompürét, a petrezselyemzöldet, fűszerezzük és húslével vagy vízzel felengedve 30 percig főzzük. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a besamelmártást. 25 g vajat megolvasztunk, hozzáadunk 30 g lisztet, fehér habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, és simára keverve kiforraljuk, sózzuk, borsozzuk.
Az edényt kivajazzuk, ráhelyezünk egy kifőtt tésztalapot, és a rendelkezésre álló anyagokat rétegezzük a következők szerint: az alsó lapra húst teszünk, rá tésztalap, besamelmártás, tésztalap, hús stb. Tetejére mártást teszünk, amelyet megszórunk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Természetesen reszelt sajtot adhatunk mellé külön is.
![]() |
Kávépuding csokoládéöntettel
Hozzávalók
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 6 dl tej
• 1/2 dl erős kávé
• 100 g porcukor
• 4 g instant kávé
• Az öntethez
• 2 dl tejszín
• 20 g kakaópor
• 10 g liszt
Elkészítése
A pudingport a tasakon jelzett módon elkészítjük, majd hozzáadjuk a kávéfőzetet, a nescafét, és összedolgozzuk. A poharakat vagy kisebb üvegtálakat hideg vízzel kiöblítjük, egyenletesen elosztjuk benne a pudingot, és kihűlés után jégszekrényben dermesztjük. Közben elkészítjük a csokoládé öntetet. 1,5 dl tejet és 1 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, és állandó keverés mellett besűrítjük. Ha nagyon sűrűre sikerült, hűtsük le (szobahőmérsékletre) és tejszínnel hígítsuk fel. A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, a poharakban lévő megdermedt pudingra halmozzuk és meglocsoljuk a csokoládéöntettel. Díszíthetjük reszelt csokoládéval, ostyaszelettel vagy holipnivel.

