Vörösboros bárányleves lebbencstésztával
Hozzávalók
A leveshez:
• 60 dkg bárányhús
• egy nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg füstölt szalonna
• 15 dkg gomba
• 3 dl vörösbor
• só
• pirospaprika
• zsír
• 2 gerezd fokhagyma
A lebbencstésztához:
• 10 dkg liszt
• 1 tojás
• 2 evőkanál zsír
• só
Jó tanács
A lebbencstésztát előre készítsük el, hogy legyen ideje megszáradni, vagy helyettesítsük készen kapható száraztésztával.
A lebbencstésztához a lisztet tojással és csipet sóval összegyúrjuk, kevés vizet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Sodrófával kinyújtjuk,
és hagyjuk szikkadni.
Elkészítés
A vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal rátesszük a kis kockákra vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, majd állandó kevergetés mellett tűzön megpörköljük. Fedő alatt rövid lében félpuhára pároljuk, közben a párolólét vízzel és borral pótoljuk. Amikor a hús majdnem puha levesnek megfelelő mennyiségűre öntjük fel – szintén vízzel és borral. Hozzátesszük a felkockázott szalonnát, gombát, fokhagymával fűszerezzük, és készre főzzük. A tésztát darabokra tördeljük, kevés zsíron aranysárgára pirítjuk, majd a levesben megfőzzük.
Kapros heringsaláta
Hozzávalók
• 250 g hagymás-ecetes hering
• 150 g nyers uborka
• 150 g burgonya
• 150 g alma
• 1 dl fehérbor
• 1 nagy csomó kapor
• citromlé, olaj
• őrölt bors, szerecsendió, mustár, porcukor
Elkészítése
A heringet alaposan lecsurgatjuk és a gerinccsontjukról lefejtve, széles csíkokra vágjuk. Metéltre vágjuk a héjéban megfőzött, meghámozott és lehűtött burgonyát, a meghámozott almát. A hámozatlan uborkát kockára daraboljuk, a pácolt hagymát finomra vágjuk, majd valamennyi darabolt anyagot üvegtálba tesszük Az olajat és a bort összekeverjük citromlével, mustárral, őrölt borssal, porcukorral, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott kaprot. Az egészet a salátára öntjük, óvatosan összekeverjük, tetejét meghintjük kaporral és jól lehűtjük.