Csordás leves
Hozzávalók
Elkészítése
A húsokat megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A húsokat hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk, bezöldségeljük, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, és lassú forralással készre főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a betétet. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk és a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, sózzuk, és vizet öntve hozzá fedő alatt megpároljuk. Ha kész, melegen tartjuk tálalásig.
Ha a húsok megpuhultak, a levesből a zöldséggel együtt kivesszük, és apró kockára daraboljuk őket. A levesestál aljára helyezzük a húsokat, rá a lebbencstésztát, és ráöntjük a forró levest.
Hozzávalók 8 darabhoz:
– 12 dkg étcsokoládé
– 30 dkg mirelit leveles tészta
– 1 tojássárgája
– 1 teáskanál tejszín
– sütőpapír
– nejlonzacskó
– a nyújtáshoz liszt
Elkészítése
A táblacsokoládéból 4 csíkot (kb. 8 dkg) apró darabokra vágunk. 1 csík csokoládéból forgácsokat faragunk. A leveles tésztát hagyjuk felengedni, és lisztezett deszkán kb. 32 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 8 cikkre osztjuk. A csokoládédarabokat a cikkek szélesebb felére halmozzuk, majd a tésztadarabokat egyenként feltekerjük. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverjük, és megkenjük vele a croissant-okat. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége felé esetleg letakarjuk. Vízfürdőben a maradék (kb. 2 dkg) csokoládét megolvasztjuk, és nejlonzacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a kihűlt croissant-okra csíkokat rajzolunk. Végül csokoládéforgácsokkal megszórjuk.
Elkészítési idő kb. 40 perc, darabonként kb. 880 joule-t (210 kalóriát) tartalmaz.