Karfiolleves
A karfiolt alaposan mossuk meg, szedjük szét apró rózsákra. Egy kisebb burgonyát apró kockákra vágunk, s a karfiollal és a rizzsel a hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk. A lisztből rántást készítünk, amelyet megszórunk fűszerpaprikával, és a levest berántjuk, kiforraljuk. Tálalás előtt a tojássárgájával elkevert tejföllel dúsítjuk. Úgy is készíthetjük, hogy a karfiol egy részét és a megfőtt burgonyát kivesszük, átpasszírozzuk és az így nyert pépet visszatesszük a levesbe, mielőtt beletennénk a tejföllel kevert tojássárgáját.
Kapros sertéstokány
Hozzávalók
Elkészítés
A sertéshúst kb. kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A finomra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a feldarabolt húst, és zsírjára lepirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral ízesítve, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a majdnem puha húst ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk. Végül forrón tálaljuk párolt rizzsel vagy valamilyen főtt tésztával. Ha valaki burgonyával szereti, az is illik hozzá.