Magyaros gombaleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vöröshagymát és a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a gombát szeletekre vagy kisebb kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a felolvasztott zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldpetrezselyemmel és a fűszerpaprikával megszórjuk, összekeverjük és kb. 1,2 liter csontlével felengedjük. Világos rántással berántjuk, kiforraljuk és a végén tejfölt keverve hozzá csipetkével forrón tálaljuk.
Hozzávalók
Elkészítése
A bélszínt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és a sütésig hűtőbe tesszük. A füstölt szalonnát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a májat kb. 5 x 5 mm-es kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott csontot, felengedjük vízzel és fél órán át pároljuk. A csontokat kiszedve a pörköltalapot finom szűrőn átszűrjük. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, az előfőzött zöldborsót és a szárnyasmájat, majd az egészet együtt átpirítjuk – lehetőleg csak rázogassuk a serpenyőt és ne keverjük, mert a máj összetörik -, hozzáadjuk az átszűrt pörköltlevet, sózzuk és összeforraljuk az anyagokat. Amíg a ragu forr, a felszeletelt bélszínt felforrósított zsiradékban félangolosra sütjük. A megsütött szeleteket előmelegített tálra rendezzük és a raguval átvonjuk. Körete párolt rizs és bő zsírban sült hasábburgonya.