Halas-spenótos spárgatorta
Hozzávalók:
• 300 g mélyhűtött leveles tészta
• 500 g spenót
• 8 szál zöldspárga
• 4 füstölt halfilé (makréla, pisztráng)
• 30 g vaj/margarin
• 3 tojássárgája
• 2 dl tejföl
• 1 nagy csokor kapor
• 1 evőkanál ecetes torma
• 1 evőkanál citromlé
• só, fehér bors
Elkészítés:
A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk. A spárgasípok fás végét levágjuk, 2-3 percre forró, sós vízbe dobjuk, hideg vízben lehűtjük, lecsepegtetjük. A sós vízben ugyancsak 2-3 percig főzzük a spenótot, majd leszűrjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet. A füstölt hal bőrét lehúzzuk, a halfiléket hosszában kettévágjuk. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, hideg vízzel kiöblített sütőformát. Az alját villával megszurkáljuk, megkenjük az olvasztott vajjal vagy margarinnal, majd belesimítjuk a spenótot. Csillagformán a tetejére fektetjük a halfiléket és a spárgasípokat, a tészta szegélyét megkenjük a teljes mennyiségből elvett tojássárgájával.
A tejfölt simára keverjük a tojássárgákkal, a finomra vágott kaporral, a tormával, citromlével, ízlés szerint sóval és borssal, majd a töltelék tetejére kenjük. 220 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Frissen-melegen tálaljuk, tortaszerűen szeleteljük.
Mézes sárgarépadzsem körtével
Hozzávalók:
• 1/2 kg meghámozott sárgarépa
• 2 nagy körte
• 1/2 kg méz
• 1 citrom leve
• 1 rúd vanília
• 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A zsenge, hámozott sárgarépát lereszeljük, a körtét meghámozzuk, kimagozzuk, és apró kockákra összevágjuk. Egy edénybe 1,5 dl vizet öntünk, beletesszük a répát és a körtét. Hozzáadjuk a mézet, az ízesítőket, majd állandóan kevergetve, nagyon lassú tűzön körülbelül két órán keresztül főzzük. A dzsemet fertőtlenített üvegekbe adagoljuk, csavaros tetővel lezárjuk, és fejtetőre fordítjuk.