Hozzávalók :
A galuskához:
Elkészítés:
A csontot megmossuk és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát finom metéltre (csíkokra) vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (eleinte többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig tovább pirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.
A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű fakanál helyett az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.
Borjúborda milánói módra
Hozzávalók
Elkészítése
A szeleteket enyhén kiveregetjük, sózzuk, az inas részeket bevagdossuk. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát – amelybe előzőleg a reszelt sajtot belekevertük – külön lapos tányérba tesszük. Az előkészített hússzeleteket a lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. A bundázott szeleteket forró olajban megsütjük, az olajból kivéve lecsepegtetjük. Körete a milánói módra készült makaróni vagy spagetti.
Milánói makaróni (spagetti)
Hozzávalók
Elkészítése
A megtisztított vöröshagymát finomra, a megmosott gombát és a sonkát metéltre vágjuk. A makarónit forró sós vízben feltesszük főni. Amíg a makaróni fő, az olvasztott vajban a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a sonkát, összekeverjük és a paradicsompürét rátéve sózzuk, borsozzuk és együtt lepirítjuk. A megfőtt – figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a makarónit – makarónit és a sajt egyik felét rászórva összekeverjük.
Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a makarónit, tetejét megszórjuk a maradék sajttal, mellérakjuk a kisütött szeleteket, amelyekre egy-egy szelet hámozott citromszeletet tegyünk.