nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (06. 18.)

A nap menüje (06. 18.)

Mai menüajánlatunk burgonyafõzelék, desszertnek pedig császármorzsa.

Burgonyafőzelék

Hozzávalók



  • 800 g burgonya
  • 50 g vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 30 g liszt
  • 1 dl olaj
  • só, babérlevél


    Elkészítés

    A megtisztított burgonyát karikára vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban világosra pirítjuk, a tűzről levéve beletesszük a karikára vágott burgonyát, a babérleveleket, és sózzuk. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk. A tejfölt a liszttel elkeverjük, és a főzeléket behabarjuk, kiforraljuk. Pörkölttel, sültekkel tálalhatjuk.


    Császármorzsa


    Hozzávalók









    • 30 g zsemlemorzsa
    • 2 cl rum
    • 4 db tojás
    • 30 g kristálycukor
    • 1 vaníliás cukor
    • 3,5 dl tej
    • 120 g liszt
    • 70 g vaj
    • 30 g porcukor
    • csipetnyi só


    Elkészítése

    A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor kétharmadával, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a leszűrt mazsolát, vigyázva arra, hogy ne legyen a massza csomós. A tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A kemény habot lazán a masszához keverjük. Tűzálló edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a masszát, és előmelegített forró sütőbe helyezve megszilárdítjuk. Ekkor a sütőből kivéve nagyobb darabokra szedjük, és visszatesszük a sütőbe, hogy nagyjából minden oldala megpiruljon. Ha megsült, deszkára borítjuk, és késsel apró darabokra “morzsákra” vágjuk. Tálra rendezzük, tetejét megszórjuk a porcukorral. Valamilyen melegített gyümölcslekvárt adjunk hozzá.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top