Gulyásleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
Lehetőleg lábszárt vagy lapockát vásároljunk. A jól megmosott húst vágjuk kockára. Ezután a felolvasztott zsírban pirítsuk aranysárgára az apróra vágott hagymát. Vegyük le a hőfokot, s a nem túl meleg hagymás zsírba rakjuk bele a fűszerpaprikát. Tegyük rá a húst és pirítsuk tovább.
Amikor a hús leve elfőtt, adjuk hozzá a köménymaggal együtt az apróra vagdalt fokhagymát. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne főjön, hanem csak párolódjon. Mielőtt a hús megpuhulna, levét párologtassuk el olyan mértékben, hogy csak a zsírja maradjon a hús alatt. Ezután tegyük hozzá a burgonyát és azzal együtt pirítsuk, amíg az üvegessé válik. Majd öntsük fel és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot (a felöntés csontlével, vagy leveskocka oldatával történik). Amikor a burgonya puhulni kezd, befőzzük a levesbe a csipetkét is.
Meggyes pite
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés:
A liszttel a margarint szétmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojássárgájával, a porcukorral, és a sóval összegyúrjuk. A jól kidolgozott tésztából két cipót formálunk és hűvös helyen másnapig állni hagyjuk. Másnap mindkét cipóból tepsinagyságú lapot nyújtunk. Az egyiket betesszük a kizsírozott tepsibe, elősütjük. Meghintjük zsemlemorzsával, s rárakjuk a kimagozott, kissé kinyomott meggyet. Majd meghintjük a porcukorral elkevert dióval és befedjük a másik kinyújtott lappal. Mielőtt sütőbe tesszük, a tésztát villával kissé megszurkáljuk (így a tészta és a töltelék közötti levegő eltávozik). Tojásfehérjével megkenjük, s kristálycukorral kevert, darabosra vágott dióval is beszórhatjuk. Előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Hidegen szeleteljük és a tésztástálon hintsük meg porcukorral.