nlc.hu
Szabadidő
Budapest Parádé

Budapest Parádé

Immár harmadik alkalommal indul útjára a budapesti fesztiválsorozat nagyszabású záróeseménye, a Budapest Parádé. A tavaly félmillió látogatót számláló rendezvény idén augusztus 24-én 14 órakor indul az Andrássy útról, a központi ünnepség pedig a Hõsök tere és a Felvonulási tér 50 pontján zajlik.




A szervezők szerint a Budapest Parádé amellett, hogy a Főváros nyárzáró eseménye, a legnagyobb kulturális „kiállítás” is egyben, hiszen félszáz mozgó színpadon közel 300 dj és zenekar mutatkozik be, közöttük igazi világsztárok.
A Budapest Parádét idén közel negyven helyen „afterparty” zárja, a hivatalos záróesemény a Népstadion kertben az ország legnagyobb fedett csarnokaiban a Budapest Parádé Bónusz.

A Budapest Parádét a Sziget Kulturális Szervezőiroda 2000-ben azzal a céllal hívta életre, hogy egy nyárzáró utcafesztivál keretében, karneváli hangulatban, guruló színpadokon mutassák be a hazai kulturális-szórakoztató élet „legszínesebb” szereplőit. A sajátosan hazai karnevál a zenei stílusok széles tárházát mutatja be, műfaji kötöttség nélkül. Bár a kamionos felvonulás, formáját tekintve világszerte elsősorban az elektronikus zenéhez kapcsolódik, a Budapest Parádé szervezői sokkal inkább egyfajta „kulturális expóként” definiálják a „mi parádénkat”, amely a hazai szórakoztató élet nagyszabású, interaktív seregszemléje. Ennek megfelelően mindazok aktív résztvevők, akik az ifjúsági kultúra területén meghatározóak, fontosak, vagy legalábbis érdekesnek számítanak.





Délután 2-kor az Andrássy út elejéről indul a felvonulás, amely az Oktogon és a Kodály körönd érintésével a Hősök terén és a Felvonulási téren „köt ki”. A Fővárosi Önkormányzattal folytatott egyeztetés értelmében a Dózsa György út felújításának újabb etapja csak 2 nappal az esemény után indul, így a munkálatok nem zavarják a bulizó fiatalokat.

A Budapest Parádét este 10 órakor tűzijáték zárja, emellett azonban pompás látványt ígér a Hősök terén felállításra kerülő fényshow, amelyhez a „space-canon” elnevezésű, nagyteljesítményű lámpaparkot erre az alkalomra Németországból szállítják a szervezők. A Batman című film alapján „Batman-lámpaként” ismertté vált, összesen 10 db fényeszköz este 8-tól varázsol még hangulatosabb látványt a központi eseményre. A zárórát követően a város szinte valamennyi klubjában afterpartival várják vendégeiket a Budapest Parádén résztvevők. A legnagyobb utóbulinak, a „hivatalos” afterpartinak a „Budapest Parádé Bónusz” –nak a Népstadion kertben az SAP Csarnok, a Körcsarnok és a köztes területen felállított színpadok adnak otthont.





A Budapest Parádé látogatóinak biztonságát 500 fős csapat garantálja. Az útvonalon, 140 koordinátor irányítja majd a forgalmat: a BRFK munkatársai az In-Kal Securityvel kiegészítve. A rendezvény ideje alatt állandó orvosi ügyelet működik az Oktogonon és a Hősök terén. A helyszínek takarítása – az elmúlt évek gyakorlatához hűen – már az utolsó kamion elindulását követően megkezdődik, az Andrássy úton este 8 órára csak a Parádé kellemes emléke él tovább. A többi helyszín takarítása a rendezvény végeztével kezdődik, s másnap hajnalra már Budapest a szokásos életét éli tovább. A szervezők idén több szemétgyűjtő konténert helyeznek el a rendezvény területén és minden lehetséges fórumon figyelmeztetik a Budapest Parádé közönségét a környezet tisztántartására. Ugyancsak növelik a mobil WC-k számát: az útvonalon és a Városligetben összesen 300 db-ot helyeznek el.

A rendezvény ideje alatt néhány BKV járat az eredeti menetrendtől eltérő útvonalon közlekedik. Az utazóközönség forgalmának minél kisebb fennakadása érdekében a 74-es, 75-ös, 79-es trolibuszokat autóbusszal pótolják és a Millenniumi Földalatti járatait a rendezvény ideje alatt sűrítik. Javasolt a nagykörút és a Bajcsy Zsilinszky út elkerülése 13-22 óra között, itt ugyanis csak szakaszosan oldható meg a keresztirányú forgalom átengedése. A tömegközlekedést érintő módosítások költségeit a szervező cég vállalta magára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top