Részeges csirke
Hozzávalók
• 1000 g csirke
• 0,5 dl étolaj
• 1/2 doboz konzerv gombafej
• 3 dl fehérbor
• Worcester-mártás, borecet
• 50 g gyöngyhagyma
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt bors
Elkészítése
A fehérbort, a borecetet és Worcester-mártást összekeverjük, borssal ízesítjük. Az előkészített és megmosott csirkét beletesszük a boros páclébe, és legalább hat órán át hagyjuk hűtőszekrényben pácolódni. A pácléből kivett csirkét lecsurgatjuk, kívül-belül megsózzuk, tűzálló tálba téve az olajjal leöntve előmelegített sütőbe tesszük és folytonos locsolgatás mellett félig puhára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a gombát és készre sütjük. A csirkét kivesszük, pihentetjük, feldaraboljuk és a raguval leöntve, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, forrón tálaljuk. Köretként zsírban sült burgonyát, gombás rizst vagy burgonyakrokettet adhatunk.
Szőlősaláta
• 400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes)
• 50 g dióbél
• 0,3 dl sherry
• 1 db citrom leve
• 20 g porcukor
• késhegynyi só
• pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr
• 10-15 szem piros bors
Elkészítése
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb. fél liter vizet felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.